Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Så många tror att klimatförändringar är en bluff

Helena Nordenberg/TT

Uppdaterad 2024-07-21 | Publicerad 2024-07-11

De flesta svenskar tycks ha god koll på orsakerna till klimatförändringarna, enligt en ny undersökning.

Sex procent av svenskarna tror att klimatförändringarna är en bluff, visar en färsk undersökning. Svenskarna har större kunskap än vad befolkningarna i de flesta andra EU-länder har.

Följ ämnen

Skogsskövling, industrier, jordbruk och transporter – mer än tre fjärdedelar av svenskarna är på det klara med att huvudorsakerna till klimatförändringarna orsakas av människan.

Svenskarna placerar sig också väl inom EU, på tredje plats, när det gäller förståelsen av klimatförändringarna. Det visar en ny undersökning från Europeiska investeringsbanken. Tredjeplaceringen innebär att Sverige hamnar långt över EU-genomsnittet. Finland ligger i topp och som god tvåa kommer Luxemburg.

Yngre har större kunskapsluckor än äldre enligt undersökningen. Till exempel sticker åldersgruppen 20–29 år ut som mindre informerad än de som är äldre.

Korrekt definition

När det gäller att definiera klimatförändringarna, valde merparten av de svenskar som tillfrågades, 82 procent, den korrekta definitionen “En långsiktig förändring i globala klimatmönster”, samtidigt som 6 procent tror att klimatförändringarna är en bluff.

En stor andel, 88 procent, av svenskarna angav också korrekt att klimatförändringarna förvärrar hungersnöden i världen eftersom extremväder påverkar skördarna. Däremot kände endast en minoritet – 36 procent – till att bättre isolerade byggnader också kan bidra till att begränsa klimatförändringarna. Dessutom är de flesta omedvetna om den stora påverkan som den digitala övergången har på klimatet, endast sex procent uppger att titta på färre videor på nätet kan bidra till att motverka klimatförändringar.

Sänkt hastighet

Liksom i de flesta EU-länder visste inte en stor andel (72 procent) av de tillfrågade svenskarna att sänkta hastighetsgränser på vägar kan bidra till att bekämpa klimatförändringarna.

När svenskarna tillfrågades om vilka länder som släpper ut mest växthusgaser i världen, valde de flesta – 77 procent – USA, Kina och Indien, vilket är det korrekta svaret.