Äckel trumfar miljömedvetenhet i tvättkorgen

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-07-04 18.52

En ny studie från Chalmers visar att rädslan för att uppfattas som smutsig tar över viljan att agera miljövänligt när man tvättar. Arkivbild.

Aldrig förr har vi tvättat så mycket som vi gör nu och det tar ut sin rätt på miljön. Men önskan att inte uppfattas som snuskig är starkare än viljan att minska klimatpåverkan, visar en ny studie.

Studien utgår från hur stark miljömedvetenhet vi har och hur lätt vi har för att känna känslor av äckel. Den visar att det är två tydligt motstridiga drivkrafter.

– Om du funderar på att inte tvätta med tanke på miljön, men tänker å andra sidan att om du inte tvättar kanske någon på jobbet tycker att du luktar svett, då blir det i praktiken en konflikt mellan moraliskt ställningstagande och en evolutionär drivkraft. Då ska det mycket till att du väljer det förstnämnda, säger Erik Klint, doktorand vid avdelningen miljösystemanalys på Chalmers, som lett studien.

Tvättmedel bidrar till övergödning och av de globala utsläppen av mikroplaster kommer 16–35 procent från tvättning av syntetiska fibrer. 2024 har 80 procent av världens hushåll tillgång till tvättmaskin jämfört med 2010 då det bara var 30 procent.

– Det är svårt att säga hur ofta vi bör tvätta för alla har olika exponering för smuts och vi har alla olika behov. Men generellt tvättar vi alldeles för mycket och ofta rena kläder.

De sociala rädslorna kopplade till äckel, skam och känslan av att inte få tillhöra en grupp gör det svårt för folk att ändra sitt beteende för miljön.

– Tvättfrekvens är bara ett resultat av att till exempel tvättkorgen är full. Man måste kolla bakåt i händelsekedjan, som vanan att byta kläder ofta. Renlighetsnormer är relativa och snarare något vi skapar.