Vrakfynd utanför Öland: Champagne och sodavatten

TT

Uppdaterad 2024-07-26 09.28 | Publicerad 2024-07-25 19.02

Ett skeppsvrak med bland annat champagneflaskor har hittats utanför Ölands kust. Arkivbild.

Ett skeppsvrak som tros vara från 1800-talets mitt har hittats utanför Öland – fyllt med champagneflaskor och sodavatten, rapporterar flera medier.

Det var under förra veckan som vraket hittades söder om Öland av den polska dykargruppen Baltitech.

För att lokalisera vraket hade dykarna ölänningen Erik Bjurström till sin hjälp. De fann uppskattningsvis hundra till synes intakta champagneflaskor ombord, berättar han för Barometern. Liknande fynd har tidigare auktionerats ut i England för cirka 30 000 kronor per flaska.

Även sodavatten i lerflaskor hittades. Tekniken för att kolsyra vatten togs fram på slutet av 1700-talet och var då en dyr produkt.

– Det är ett oerhört sensationellt fynd, säger Erik Bjurström.

”Ett fruset ögonblick”

Företaget som producerade sodavattnet finns fortfarande och det är efter kontakt med dem som lasten uppskattas vara från 1860.

Utöver flaskorna upptäcktes intakt porslin och vin.

Skeppet verkar vara helt orört och väldigt lite av vraket är ännu undersökt, säger arkeologiprofessorn Johan Rönnby, som varit dykarnas mellanhand med svenska myndigheter, till Dagens Nyheter.

– Det är lite som ett fruset ögonblick från 1850-talet som ligger där på botten, säger Rönnby, som är föreståndare för det marinarkeologiska forskningsinstitutet Maris.

Fornlämning eller inte?

Länsstyrelsen i Kalmar län utreder just nu om vraket ska betraktas som fornlämning.

Skeppsvrak som förliste innan 1850 inom svenskt territorialvatten räknas som fornlämningar och får därmed inte skadas eller flyttas. Brott mot lagen kan ge böter eller fängelse.

Vrak som är yngre än 1850 kan dock också få status som fornlämning om det anses ha ett historiskt värde.