Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Tusentals evakueras från Libanon

TT

Uppdaterad 15.29 | Publicerad 12.44

En grupp australiska medborgare anländer till flygplatsen i Larnaca, Cypern, efter att Australien evakuerat dem från Libanon.

Evakueringarna av utländska medborgare från Libanon fortsätter.

Tusentals utländska medborgare har fått hjälp att ta sig ut ur det hårt drabbade landet, under lördagen evakuerades bland annat hundratals australier.

Flera länder tar nu hem sina medborgare från Libanon. En av de större evakueringarna genomförs av Australien som flyger ut 500 personer med två chartrade plan från Libanons huvudstad Beirut.

Den första gruppen människor har landat på Cypern och får flyga vidare till Sydney i veckan, rapporterar australiska public service-bolaget ABC.

– Det är väldigt plågsamt och väldigt upprörande. Jag är förkrossad över vad som händer i Libanon, säger Nowell Gemayel, en av de första evakuerade, till kanalen.

Nederländerna planerar att flyga ut 400 personer under lördagen och Sydkorea hämtade en grupp på 97 människor med militärplan. Landet evakuerar även medborgare från andra konfliktområden som Israel och Iran.

Kina har evakuerat 215 medborgare, uppger landets utrikesdepartement i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP.

I veckan har också EU-länder som Tyskland, Spanien och Grekland börjat att ta hem sina medborgare från Libanon. Även Frankrike har påbörjat att evakuera sina medborgare, skriver Euronews.

Storbritannien har chartrat plan och hittills har mer 250 britter evakuerats. Samtidigt har USA i veckan flugit ut drygt 350 personer, och fler tros få hjälp ut enligt AP.

Över 300 turkiska och andra utländska medborgare har evakuerats med fartyg från den libanesiska hamnstaden Tripoli, och anlänt till Mersin i södra Turkiet.

Sverige evakuerar inte medborgare från Libanon, utan dessa uppmanas lämna landet på egen hand, har UD meddelat.