Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Fortfarande oklart kring gripna i Irak

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-06-19

Enligt utrikesminister Tobias Billström (M) försvårar säkerhetsläget i Irak UD:s arbete kring de gripna svenskarna. Arkivbild.

En svensk är dömd till döden i Irak.

Om ytterligare två svenskar fått samma straff är fortfarande oklart, enligt utrikesminister Tobias Billström (M).

– UD arbetar intensivt med att få klarhet i de här anklagelserna, säger han.

I början av januari sköts en man, som tidigare haft en hög position i det kriminella Foxtrotnätverket i Sverige, ihjäl i Bagdad.

Tre svenska män ska ha gripits misstänkta för inblandning i mordet. Förra veckan bekräftade UD att en av dem dömts till döden i Irak.

Men läget är fortfarande oklart kring de andra två, som enligt medieuppgifter också ska ha dömts till döden.

– De här uppgifterna har inte kunnat bekräftats vilket begränsar vilken information som har kunnat delges anhöriga här i Sverige, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till TT.

Säkerhetsläget i Irak försvårar enligt honom arbetet. UD avråder från resor till Irak, förutom i några provinser, och Sveriges ambassad i Bagdad är sedan förra sommaren tillfälligt flyttad till Stockholm.

– En sådan avrådan innebär att säkerhetssituationen bedöms vara mycket farlig, oberäknelig och dessutom kan förändras mycket snabbt. Det innebär att utlandsmyndigheterna och UD har begränsad möjlighet att ge konsulärt stöd, säger Billström.

Har personal från UD träffat svenskarna?

– Såvitt jag vet har vi inte fått kontakter på det sättet. Vi har haft viss kontakt med de frihetsberövade och står i kontakt med anhöriga, säger han.