Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Paludan nekar till brott: Det är faktafel

Uppdaterad 15.31 | Publicerad 09.58

I dag inleds rättegången mot den högerextreme politikern Rasmus Paludan som åtalats för hets mot folkgrupp i samband med koranbränningar i Malmö.

Yttrandefrihet eller hets mot folkgrupp? Nu ställs den högerextreme politikern Rasmus Paludan inför rätta för en rad uttalanden om muslimer.

– Yttrandefriheten är inte en ensam majestät, den är begränsad på många sätt, säger åklagare Adrien Combier-Hogg.

Frågor som tingsrätten kommer att behöva ta ställning till är dels bevisfrågor, dels om gränsen för yttrandefrihet passerades när Rasmus Paludan bland annat gjorde uttalanden med innebörden ”muslimer gillar att använda våld som kommunikationsmedel”.

Det framför Combier-Hogg under förhandlingen i Malmö tingsrätt.

– Syftet med lagen om hets mot folkgrupp är att den i första hand ska skydda utsatta grupper. Det ska inte ske den typ av polarisering som skedde under 30-talet. Det är viktigt att komma ihåg.

Avbryter åklagaren

Paludan, iklädd svart kostym, knallblå skjorta och orange slips, är inte på plats utan medverkar på länk från en annan svensk domstol. Han sitter inledningsvis med huvudet lutat mot höger axel men nickar sedan till och avbryter åklagaren:

– Det är faktafel, säger han innan rättens ordförande ber honom att vänta med sina synpunkter.

Paludan nekar till brott och bestrider åtalet. Till sitt försvar säger han att inget av uttalandena som åklagaren hänvisar till har uttalats i megafon, och därmed inte fått spridning på grund av honom.

– Inget som jag säger utan megafon är hets mot någon folkgrupp. Det är kritik mot islam, säger han.

Upplopp i flera städer

Inför valet 2022 var Paludans ambition att ta plats i Sveriges riksdag med det högerextrema partiet Stram kurs, vilket misslyckades.

Nu står han åtalad för två fall av hets mot folkgrupp samt förolämpning. Åtalet handlar om händelser i Malmö i april och september 2022.

Under förhandlingar visar åklagaren upp flera filmer där Paludan bland annat hörs säga att profeten Muhammed var en våldtäktsman och att det är problematiskt om man eftersträvar att leva som Muhammed.

– Yttrandefrihet handlar om att man får säga saker som andra inte tycker om att höra. Det är ganska många som inte förstår det, säger Paludan i en av filmerna.

”Araber och afrikaner”

Vid ett annat möte i Malmö gjorde han uttalanden om ”araber och afrikaner”. Vid samma tillfälle vände sig Paludan direkt mot en person, vilket lett till att han även åtalats för förolämpning.

Måndagens förhandling i Malmö tingsrätt omfattar endast åtalspunkten hets mot folkgrupp. Rättegången fortsätter under tisdagen.