Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Dog i lyxjakt – men process mot Lynch fortsätter

TT TT-AP

Publicerad 2024-09-03 07.47

Mike Lynch på väg in till en domstol i San Francisco i mars. En brittisk rättsprocess mot honom fortsätter, trots att han omkom i augusti.

It-jätten Hewlett Packard Enterprise (HPE) fortsätter sin miljardstämning mot techmogulen Mike Lynch, som dog när hans lyxjakt sjönk i augusti.

Amerikanska HPE kommer inte lägga ned den civilrättsliga processen man drivit mot Mike Lynch i Storbritannien, meddelar bolaget. HPE anklagar Lynch och hans tidigare finanschef Sushovan Hussain för bedrägeri i samband med att Lynchs mjukvaruföretag Autonomy togs över 2011.

HPE fick till största delen bifall från en domstol 2022, och en domare väntas snart fatta beslut om vad skadeståndet blir. HPE har krävt motsvarande 41 miljarder kronor i skadestånd, och hävdat att Autonomy-topparna kraftigt blåst upp värdet på sitt bolag. En domare har dock antytt att beloppet kommer att bli betydligt lägre.

Mike Lynch och hans dotter Hannah var två av de sju som omkom när hans lyxjakt Bayesian förliste utanför Sicilien den 19 augusti. Hans änka Angela Bacares, som var en av 15 som räddades från Bayesian, kan därmed bli återbetalningsskyldig.

Oliver Embley , delägare vid advokatbyrån Wedlake Bell, säger att HPE har ett ansvar gentemot sina aktieägare att driva processen vidare, men att det är en balansgång.

– Ur ett publicitetsperspektiv kan det slå tillbaka mot dem. I praktiken skulle de stämma hans änka och det ser inte bra ut, säger han till The Guardian.