Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Zelenskyj tackar britterna för stort ledarskap

Anna Hansson/TT, Simon Uggla/TT, Joakim Magnå/TT

Publicerad 2022-06-10

Ukraina blir allt mer beroende av västerländska vapen i kampen mot Ryssland.

President Volodymyr Zelenskyj hyllar särskilt Storbritanniens stöd i samband med att den brittiske försvarsministern Ben Wallace besöker Kiev.

– Ord blir till handling. Det är skillnaden mellan Ukrainas förhållande med Storbritannien och det med andra länder, säger Zelenskyj i ett videomeddelande, rapporterar AFP.

– Vapen, finanser, sanktioner – tre områden där Storbritannien visar ledarskap.

Wallace är på ett oannonserat två dagar långt besök i den ukrainska huvudstaden. Förutom presidenten har han träffat försvarsminister Oleksij Reznikov.

Ett syfte med resan är att få en tydligare bild av Ukrainas militära behov.

”Det här kommer att säkerställa att Storbritanniens fortsätta stöd utvecklas och möter behoven, och skräddarsys för situationen på marken”, säger Wallace i ett uttalande.

Zelenskyj meddelar i ett separat skriftligt uttalande att kriget visat vilka Ukrainas ”verkliga vänner är” och att Storbritannien är en sådan vän.

Slut på sovjetiska vapen

Wallace besök i Kiev sker samtidigt som det kommer uppgifter från amerikanska försvarskällor att Ukraina förbrukat i stort sett alla vapen från Sovjettiden.

Landet är efter 100 dagars krig beroende av vapen och utrustning från allierade, skriver AFP med hänvisning till källor.

– De är borta från den här världen, säger ett amerikanskt befäl till nyhetsbyrån om de sovjetiska vapnen.

Många västländer tvekade länge att skicka tyngre vapen till Ukraina, både av rädsla för att utlösa en direkt konflikt med Ryssland och oro över att avancerad västteknologi skulle hamna i ryska händer. Men flera länder har den senaste tiden svängt och börjat skicka artilleripjäser och andra tyngre vapen som ukrainska styrkor nu använder, eller utbildas i att använda, på slagfältet.

Leveransen av tyngre vapen uppges gå långsamt. Enligt AFP:s källor beror detta främst på att länderna vill försäkra sig om att de ukrainska styrkorna kan ta emot och hantera vapnen på ett säkert sätt. Man vill också undvika att större vapenleveranser stannar upp och blir enkla mål för ryssarna.

– Vi försöker hålla ett stadigt flöde, säger en källa.

Uppemot 200 döda dagligen

Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Zelenskyj, upprepar i en intervju med BBC Ukrainas vädjan om fler vapen från väst. Han tillägger att man inte är redo att återuppta några fredssamtal förrän Ryssland lämnar tillbaka territorium som de tagit sedan invasionen den 24 februari.

Vidare säger han att mellan 100 och 200 ukrainska soldater dödas varje dag. Tidigare har ukrainska företrädare talat om upp till 100 dödade soldater och flera hundra som skadas varje dag.

– De ryska styrkorna har använt i stort sett allt icke-nukleärt mot fronten och det inkluderar tungt artilleri, flera raketuppskjutningssystem och flyg, säger Podoljak.

Beskjutning i Charkiv

De kraftigaste striderna just nu pågår i Donbass i öst, där staden Sievjerodonetsk i regionen Luhansk utsätts för kraftig artillerield. Ryssland kontrollerar stora delar av staden, enligt brittiska underrättelser, men har hittills inte gjort några större framsteg med att omringa ett större område från norr till syd i den östra delen av landet.

Minst två civila har skadats i ny beskjutning i utkanten av Ukrainas andra stad Charkiv, rapporterar AP. Bränder bröt ut i bostadshus till följd av anfallet.

De nya angreppen försvårar återgången till normalitet i Charkiv, som var hårt ansatt i inledningen av det ryska anfallskriget.

– Många verksamheter har öppnat igen och många invånare har återvänt. Fienden ser allt det och det gör honom rasande. Det är uppenbart att han vill destabilisera situationen, säger stadens borgmästare Ihor Terechov i en tv-sänd lägesuppdatering.