Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Polisens varning: Gängen flyttar norrut – så ska de stoppas

Polischefen i Luleå: ”Nästan som att de bygger upp företag”

Publicerad 2021-12-31

LULEÅ. Tecknen blir allt fler på att kriminella nätverk försöker etablera sig i norra Sverige.

Där finns marknadsandelar att ta och pengar att tjäna – och i kölvattnet följer våldsdåd, som sommarens avrättningsmord i Luleå.

Nu vill polisen sätta hårt mot hårt.

– Vi jobbar extremt offensivt mot detta. De ska veta att det inte är någon ”walk in the park” att etablera sig här, säger polischefen Petra Hinterthaner.

Decembermörkret har intagit Norrbotten och i Luleå får man nöja sig med några få timmars solljus om dagarna.

Efter mer än 15 år i norr har stockholmaren Petra Hinterthaner vant sig vid de 20 minusgrader som arbetar hårt för att göra stadskärnan mindre inbjudande.

Själv har hon en liknande agenda.

– Vi vet att det finns olika anledningar till varför de befinner sig här. Det kan vara att man vill ligga lågt, eller att man är rädd. Eller att man försöker slå sig in på en ny marknad.

Petra Hinterthaner är chef över lokalpolisområde Luleå/Boden och lovar att gäng som försöker etablera sig i norr går en tuff kamp till mötes.

Hon talar om gängmedlemmar från Stockholmsnätverken som blivit en allt vanligare del av den kriminella miljön i lokalpolisområde Luleå/Boden, där Petra Hinterthaner är högst ansvarig.

Polisen i Norrbotten har länge känt till att medlemmar ur Stockholmsnätverk sökt sin tillflykt i norr. En färsk rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, sammanfattar en del av problematiken:

”Konkurrensen om platser leder till högre konfliktnivåer samt till att nätverk i storstäderna expanderar och utlokaliserar verksamheter till andra platser i Sverige”, skriver Brå i sin slutsats till rapporten ”Narkotikamarknader”.

Även från polisen nationellt ser man samma tydliga tecken.

– Vi ser att utvecklingen i Norrland blir mer brutal och att det är kriminella nätverk som etablerar sig även där, sa Linda Staaf, chef för underrättelseavdelningen vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, till Sveriges radio nyligen.

”Bygger upp företag”

Petra Hinterthaner känner igen bilden.

– Det kanske är lite överhettat i storstäderna och då måste gängen söka nya former och sätt att arbeta.

Tillslag och utredningar har visat att metoderna blivit mer sofistikerade och organiseringen bättre.

– Det är nästan som att de bygger upp företag, med kundregister och förteckningar över vad man sålt och för hur mycket.

Ett mord i somras skakade Luleå som normalt sett är befriat från gängens brutalitet.

När en 25-årig kvinna i somras mördades på en strand i området Notviken i Luleå var det ytterligare ett besked om utomsocknes inblandning.

Av de fyra män som har häktats misstänkta för inblandning i mordet har en av dem kopplingar till Stockholmsgänget Shottaz, medan en annan knyts till Hells Angels i Luleå.

Åtal mot de fyra häktade männen väntas komma i början av nästa år.

”Vanligt med droger”

Mordet till trots upplever norrbottningar överlag en större känsla av trygghet än i andra delar av landet, enligt nationella trygghetsmätningar.

Studenten Alexandra Eklund, 21, är på väg till sina ekonomistudier på universitetet när vi stannar henne på gatan.

– Mordet satte i gång diskussioner om det bland mina vänner, men generellt skulle jag säga att jag känner mig trygg här i staden, säger hon.

För studenten Alexandra Eklund, 21, född och uppvuxen i Luleå, har staden alltid känts säker. Men efter mordet på 25-åringen blev gängen en snackis.

Född och uppvuxen i Luleå, men helt utan tidigare inblick fick Alexandra Eklund även en lektion i ungdomars narkotikaanvändning när hon började plugga.

 –Jag måste ha varit väldigt skyddad, för när jag började universitetet märkte jag att jag tydligen missat helt hur vanligt det är med droger. Folk passar på när de får chansen.

”Nya personer sticker ut”

Polischefen Petra Hinterthaner är inflyttad från Stockholm, men numera naturaliserad norrlänning och placerar således sina långa och korta vokaler på rätt norrbottniskt vis.

I konferensrummet utanför den stängda delen av polishuset i Luleå, utanför skalskyddet, avslöjas en av polisens största tillgångar i kampen mot gängetableringar: allmänheten.

– Här uppe noterar man i väldigt stor utsträckning vad som händer och sker. Nya personer sticker ut och man vet vilka som hör hemma i Norrbotten eller inte, och här berättar man det man ser, säger Petra Hinterthaner.

Efter 15 år som polis i Stockholm flyttade Petra Hinterthaner norröver. Sedan årsskiftet är hon lokalpolisområdeschef för Luleå och Boden.

Hon återger en historia om ett par män som för några år sedan hade synts till en i en avlägsen avkrok, byn Koler nordväst om Piteå. Med lågskor och allmänt ogenomtänkta vinterkläder hade de redan fått ortsbefolkningens blickar på sig. Det hjälpte inte att de med granruskor försökt sopa igen spåren till platsen i skogen där de slagit upp ett tält.

Efter att ha rånat Handelsbanken i Älvsbyn och kommit undan med mer än fyra miljoner kronor kunde männen gripas vid tältplatsen någon dag senare sedan lokalbefolkningen tyckt att de stuckit ut ur mängden.

De lågskorsbeklädda männen hade försökt hävda att de var fågelskådare från Göteborg.

”Annan attityd i Stockholm”

Några särskilt utsatta områden finns inte i Norrbotten, enligt polisens bedömning. Den råa, känslomässigt avtrubbade brottsligheten har inte varit lika frekvent förekommande som söderöver.

Visst finns undantagsfall, som Carolin-mordet 2008 eller mordet i Notviken i Luleå i somras. Men sådant har inte varit vardagsmat.

Och därför oroar de nya rapporterna om gängens utbredning norrut.

Petra Hinterthaner möter helt andra människor som begår brott här jämfört med de hon tidigare stött på.

– Jag har själv jobbat i Stockholm och där kan jag uppleva att man har en annan attityd, en grandiosare självbild. Där finns större likgiltighet och maktbegär. Det blir en bild som är jobbigt för dem själva att leva upp till.

Flera gånger tidigare har polisen i Norrbotten gått ut och varnat för gängens utbredning och försök att etablera sig norrut. ”Sundsvall och Luleå är två städer där de här gängen etablerat sig. De är redan här och har tagit över mycket av den drogförsäljning och verksamhet som lokala kriminella skött tidigare. Det här är hårdare typer med ett större våldskapital”, sa Sundsvallspolisen Annica Odelind i en artikel på Svenskt Näringslivs hemsida tidigare i år.

Vi lämnar konferensrummet för att filma en intervju och fotografera polischefen i Luleå centrum.

Någon öppen narkotikahandel kan normalt sett inte skönjas här. I synnerhet inte under vårt besök då snålblåst och nästan tjugo minusgrader ger ett ogästvänligt välkomnande.

– Brottslingarna ska tänka att nu åkte jag till helt fel kommun, säger Petra Hinterthaner.