Ett år till valet – Så mår partierna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-18

Aftonbladet tog tempen - med hjälp av sju politiska bloggare

Nästa höst ska de stå där med röstsedlarna i hand.

Hur är det att med ett år kvar vara sosse, moderat eller kanske folkpartist?

– Toppen! säger Mathias Sundin, Folkpartiet.

– Kunde ha varit bättre, säger Johanna Graf, socialdemokrat.

Ett år före valet tog vi tempen på partierna, med hjälp av sju politiska bloggare.

Socialdemokraterna

Partiet laddar för kongress i slutet av november. Partiledningen är i full gång med att pytsa ut förslag till ny jobb-, klimat- och välfärdspolitik. I förra veckan meddelade partiledare Mona Sahlin att hon vill höja skatten, i alla fall för de rikaste. Internt diskuteras hur partiet ska vinna tillbaka de oberäkneliga och lättrörliga storstadsväljarna. Parallellt med det egna partiets politik ska man även jämka sig samman med Vänsterpartiet och Miljöpartiet inför valet nästa år.

Johanna Graf, 48, är socialdemokrat, bloggare och oppositionsråd i Solna.

Vilken är den största stridsfrågan inom socialdemokratin?

– Det är mycket intern diskussion just nu, vilket förstås är naturligt innan en partikongress och dessutom väldigt bra och nyttigt mot bakgrund av att vi fick sparken av väljarna i förra valet. Jag tror personligen inte att koncentrationen bör ligga så mycket på målgrupper, stad kontra landsbygd, och vilka verktyg vi ska använda för att nå målen. Det kan man diskutera när man väl har slagit fast vilka som är de största problemen i Sverige i dag. Socialdemokratins styrka har i 100 år varit att vi förmått hålla ihop ett samhälle där vi både stärker och uppmuntrar de framgångsrika och de som i olika skeden av livet är svaga. Man kan ju dessutom vara både svag och stark i olika skeden av livet.

Vilken fråga bör partiet satsa på för att vinna röster i valet 2010?

– Man vinner inte val på en särfråga, utan på en stämning, en känsla. Om man förmedlar en problembild som folk känner igen sig i och inger förtroende i sin vilja och kraft att göra något åt dessa problem, då får man förtroende. I slutändan tror jag inte att det är plånboksfrågor som avgör, utan en magkänsla om vad som känns rätt och äkta.

Hur är det att just nu vara socialdemokrat - Toppen! Helt ok, Kunde ha varit bättre eller inte särskilt roligt alls?

– Kunde ha varit bättre. Det behövs en diskussion om de riktiga värderingsfrågorna, inte om nivån på skatter, vinster eller målgrupper. Lyckas vi diskutera långsiktiga visioner på kongressen kommer jag att känna mig upplyft igen.

Ge ett gott råd till Mona Sahlin, så här ett år före valet.

– Var argare på orättvisorna än på Fredrik Reinfeldt. Skit i all makeover, var dig själv.

Vänsterpartiet

I opinionsmätningarna har partiet knappt rört sig alls sedan det dåliga valresultatet 2006. I oktober förra året ställdes dessutom partiledaren Lars Ohly utanför Socialdemokraternas och Miljöpartiets allians. I december släpptes han in i värmen igen och nu pågår arbetet för att fläta samman de rödgröna till ett dugligt regeringsalternativ. Utrikespolitiken är en skiljelinje. Vänsterpartiet vill fortfarande lämna EU. I maj nästa år är det kongress i Gävle. Dags att byta fot då? För Miljöpartiet verkar det ha varit ett lyckodrag.

Ilona Szatmari Waldau, 46, är vänsterpartist, bloggare och kommunalråd för Vänsterpartiet i Uppsala.

Vilken är den största stridsfrågan inom Vänsterpartiet?

– Kan inte identifiera någon stridsfråga inom partiet just nu. Det som diskuteras mest är nog samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Inte minst för att vi på lokal nivå håller på att ta fram en gemensam politisk plattform.

Vilken fråga bör partiet satsa på för att vinna röster i valet 2010?

– Oj, det finns så många. Men de ökade klyftorna i samhället tror jag är bra att satsa på. Under den rubriken får man in jobben, skatterna, barnen, jämställdheten osv.

Hur är det att just nu vara vänsterpartist - Toppen! Helt ok, Kunde ha varit bättre eller inte särskilt roligt alls?

– Toppen! Vi har just haft kommun- och landstingsdagar och efter en sådan konferens är man alltid taggad och stolt. Sedan går det ju inte att komma ifrån att det i vardagslunken infinner sig en viss frustration över att vara det enda rödgröna partiet som inte ökat sedan valet.

Ge ett gott råd till Lars Ohly, så här ett år före valet.

– Mitt råd är att variera talen lite mer och anpassa både tonfall och innehåll till vilka som lyssnar. Se till att feminismen inte försvinner från den rödgröna dagordningen.

Miljöpartiet

De rödgrönas draglok? Just nu går det mesta som tåget för Miljöpartiet. I opinionsmätningarna prenumererar man på platsen som landets tredje största parti. Inte nog med det. I EU-valet fick Miljöpartiet fler väljare än Socialdemokraterna om man bara ser till Stockholm. En del tycker att de gröna har gått för långt i sin förnyelse. Nu vill man inte ens lämna EU längre, men väljarna verkar gilla det. Framtida orosmoln: 2011 måste sittande språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson lämna sina jobb. Vem ska leva upp till den popularitet som i alla fall Maria Wetterstrand har skaffat sig?

Jakop Dalunde, 25, är miljöpartist, bloggare och ett av Grön ungdoms två språkrör.

Vilken är den största stridsfrågan inom Miljöpartiet?

– Det eventuella namnbytet till De Gröna, som vi heter i resten av världen (The Green Party, Die Grüne, Los Verdes osv). Vi är många som tydligare vill visa att vi inte är ett enfrågeparti, utan att den gröna ideologin har bäring i alla samhällsfrågor. Ett namnbyte kan göra det enklare att nå ut i andra gröna profilfrågor.

Vilken fråga bör partiet satsa på för att vinna röster i valet 2010?

– Vi ska fokusera på miljö och klimat, men även fortsätta bredda vår profil med sociala frågor och småföretagande.

Hur är det att just nu vara miljöpartist - Toppen! Helt ok, Kunde ha varit bättre eller inte särskilt roligt alls?

– Det är toppen! Det är bra stämning i partiet och vi får gehör för våra lösningar på hur vi konkret kan skapa ett grönare samhälle. Mest glad är jag dock över alla nya medlemmar som väller in och vill vara delaktiga i byggandet av den gröna rörelsen.

Ge ett gott råd till Maria Wetterstrand och Peter Eriksson så här ett år före valet.

– Fortsätt att bredda partiet. Fler ska kunna identifiera sig med att rösta på Miljöpartiet.

Moderaterna

De nya Moderaterna nöjer sig inte med förnyelse. Nu vill de även tävla med Socialdemokraterna om rollen som statsbärande parti. Budskapet möttes av applåder på stämman nyligen och överskuggade strider om arbetsrätt och flyktingpolitik.

Precis som Socialdemokraterna gjorde partiet ett dåligt EU-val men är ändå fyllt av självförtroende. Man innehar ju statsministerposten och partiledare Reinfeldt är dessutom ordförande för hela EU. Men det finns problem. Hur nya man än är lyckas man inte locka unga väljare. I EU-valet hade partiet störst framgång i åldersgruppen 65+.

Mary X Jensen, 57, är moderat, bloggare och vill in i riksdagen efter valet 2010.

Vilken är den största stridsfrågan inom Moderaterna?

– Jag ser inte att det finns någon jättestor stridsfråga. Det ska pågå olika diskussioner i en idédriven organisation med många individualister. Politik är alltid en diskussion för mig, där för och emot ska vägas samman. Delade meningar och att debatten går i höga vågor behöver inte innebära strid.

Vilken fråga bör partiet satsa på för att vinna röster i valet 2010?

För mig är den frågan självklar. 500 000 ungdomar ska rösta för första gången och de har ett stort intresse: Internet. Det visade sig inte minst genom att Piratpartiet fick så stort utrymme i EU-valet. Dels handlar det om att inte låta särintressen styra över internets användning, dels handlar det om att skydda den enskildes integritet. Vanligt folk ska inte behöva känna sig övervakade när de använder digitala tjänster. Man ska inte använda övervakning slentrianmässigt bara för att det går. Den personliga integriteten är en av mina viktigaste frågor. I övrigt görs mycket som jag gillar.

Hur är det att just nu vara moderat - Toppen! Helt ok, Kunde ha varit bättre eller inte särskilt roligt alls?

– Jag tycker att det är toppen att vara moderat. Jag har varit det sedan jag fick rösta första gången 1973. Bohman (Gösta) satte standard. Visst har det hänt mycket inom partiet sedan dess, men det har det gjort i omvärlden också. För mig finns inget alternativ till Moderaterna. Jag önskar mig dock att partiet lyckades få fram lite mer av de mänskliga aspekterna som finns bakom det ibland hårda skalet.

Ge ett gott råd till Fredrik Reinfeldt, så här ett år före valet.

– Jag gillar partiledaren/statsministern rent allmänt. Han har en svår roll och det gäller att balansera mellan yrkesroll och privatperson, allt kan misstolkas. Mitt råd är att han fortsätter att vara sig själv.

Folkpartiet

Populära Marit Paulsen lyfte Folkpartiet till uppemot 14 procent i EU-parlamentsvalet. Med Paulsen nere i Bryssel har opinionen här hemma krupit tillbaka under 10-procentsstrecket. Inför landsmötet i november laddar en arbetsgrupp med bland annat uppluckrad arbetsrätt och i skolfrågan håller partiet fortfarande flaggan högst. På tvärs mot övriga regeringen vill partiledare Jan Björklund åter göra svenska skolan till en statlig angelägenhet.

Mathias Sundin, 31, är folkpartist, bloggare och oppositionsråd i Norrköping. Han har som mål att slå svenskt rekord i dörrknackning fram till valet 2010.

Vilken är den största stridsfrågan inom Folkpartiet?

– Största frågorna är FRA-lagen och las, lagen om anställningsskydd. Jag och många andra vill att FRA-lagen rivs upp och att vi går längre i förändringarna av las.

Vilken fråga bör partiet satsa på för att vinna röster i valet 2010?

– Vi borde satsa stenhårt på integritetsfrågor.

Hur är det att just nu vara folkpartist - Toppen! Helt ok, Kunde ha varit bättre eller inte särskilt roligt alls?

– Det är toppen! Vi har en mycket bra partiledare, gjorde ett bra EU-val och tror att vi har en stor chans att rycka fram i nästa val samtidigt som alliansen vinner.

Ge ett gott råd till Jan Björklund, så här ett år före valet.

– Satsa på integritetsfrågor och gå längre i kraven på att reformera las. Det behövs inte minst för att ungdomar och invandrare ska få en större chans på arbetsmarknaden.

Centerpartiet

Folkdans samsades med streetdance när Centern invägde partistämman i våras. Och mot de gamla landsbygdsvurmarna står helt klart en yngre centerfalang som vill att partiet tar täten i frågor om nät och integritet. Partiets ja till FRA-lagen förra året gjorde vissa medlemmar så upprörda att de startade Centeruppropet. I regeringsställning går partiet längst när det gäller uppluckring av arbetsrätten. Bland annat vill man att företag med färre än tio anställda helt ska slippa turordningsreglerna i las, lagen om anställningsskydd.

Hanna Wagenius, 20, är centerpartist, bloggare och ordförande för Centerns ungdomsförbund i Jämtland-Härjedalen.

Vilken är den största stridsfrågan inom Centerpartiet?

– Integritetsfrågan är fortfarande aktuell inom partiet och vi är många som kommer att hålla den levande även i framtiden.

Vilken fråga bör partiet satsa på för att vinna röster i valet 2010?

– Centerpartiet är det enda partiet som har en framtidsvision: Ett företagsamt Sverige, ett Sverige med grön tillväxt och ett Sverige där det är människan som räknas, inte systemen. Vi har mycket att vinna på att tydliggöra det.

Hur är det att just nu vara centerpartist - Toppen! Helt ok, Kunde ha varit bättre eller inte särskilt roligt alls?

– Toppen! Vi står inför en spännande valrörelse och alla verkar peppade att jobba för vår gröna framtidsvision.

Ge ett gott råd till Maud Olofsson, så här ett år före valet.

– Fortsätt kämpa för värderingsskiftet. Vi behöver en regering som sätter individen först!

Kristdemokraterna

Partiet har problem att locka väljare och i en del opinionsundersökningar hamnar man till och med under fyraprocentsspärren till riksdagen. Teoretiskt sett skulle KD kunna fälla hela alliansen i nästa val. Samtidigt säger statsvetarna att borgerliga sympatisörer om inte annat brukar stödrösta Kristdemokraterna kvar i riksdagen. Sedan förra valet har partiet fått ge sig i frågor om sänkt bensinskatt och nej till homosexuellas rätt att gifta sig. Nu kämpar man vidare med sikte på pensionärer och barnfamiljer.

Maria Wiksten, 41, är kristdemokrat, bloggare och gruppledare för Kristdemokraterna i Skellefteå.

Vilken är den största stridsfrågan inom Kristdemokraterna?

– Partiet har nu satt ned foten och vill ha ett statligt vårdnadsbidrag och till en högre summa än det kommunala, frivilliga vårdnadsbidraget.

Vilken fråga bör partiet satsa på för att vinna röster i valet 2010?

– Att vanliga människor inte ska behöva oroa sig för att få ihop sin privatekonomi. Att det ska vara enkelt för de små företagen med färre än fem anställda att kunna anställa en extra person. Om hälften av alla småföretag skulle anställa en person till skulle det innebära många nya arbetstillfällen i vårt land.

Hur är det att just nu vara kristdemokrat - Toppen! Helt ok, Kunde ha varit bättre eller inte särskilt roligt alls?

– Det är toppen att vara kristdemokrat. Partiet har en politik som är till för vanligt folk där människors olika behov och alla människors lika värde står i centrum.

Ge ett gott råd till Göran Hägglund, så här ett år för valet.

– Göran, det är jättemånga människor i Sverige som tycker som vi. Du måste tala till dem så att de förstår det!

Aktuell opinion

Socialdemokraterna

Sifo (sept): 34 %

Skop (sept): 31,8 %

United Minds (sept): 31,6 %

Novus Opinion (sept): 34,9 %

Sifo: Vem vill du se som statsminister?

Mona Sahlin: 16 %

Pr-byrån Westander: Vem känner du störst förtroende för som statsminister (i valet mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin)?

Mona Sahlin: 20 %

Miljöpartiet

Sifo: 8,9 %

Skop: 9,1 %

United Minds: 8,7 %

Novus Opinion: 8,7 %

Sifo: Vem vill du se som statsminister?

Maria Wetterstrand: 4 %

Peter Eriksson: 1 %

Vänsterpartiet

Sifo: 5,5 %

Skop: 5,0 %

United Minds: 6,4 %

Novus Opinion: 5,9 %

Moderaterna

Sifo: 29,0 %

Skop: 28,9 %

United Minds: 25,3 %

Novus Opinion: 27,2 %

Sifo: Vem vill du se som statsminister?

Fredrik Reinfeldt: 37 %

Pr-byrån Westander: Vem känner du störst förtroende för som statsminister (i valet mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt)?

Fredrik Reinfeldt: 60 %

Folkpartiet

Sifo: 7,3 %

Skop: 9,2 %

United Minds: 7,0 %

Novus Opinion: 6,3 %

Sifo: Vem vill du se som statsminister?

Jan Björklund: 2 %

Centerpartiet

Sifo: 5,0 %

Skop: 5,9 %

United Minds: 5,0 %

Novus Opinion: 5,8 %

Sifo: Vem vill du se som statsminister?

Maud OIofsson: 2 %

Kristdemokraterna

Sifo: 3,7 %

Skop: 5,7 %

United Minds: 4,6 %

Novus Opinion: 4,2 %

Sifo: Vem vill du se som statsminister?

Göran Hägglund: 1 %

ANNONS