Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

"Jag kände att huset hade själ"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-06

Marie hittade sitt småländska drömtorp

Där var det! Ett rött hus på långt ute på landet, omgivet av ängar och ett rött staket.

Marie föll omedelbart.

–?Jag blev kär direkt! Det kändes som att komma hem! säger Marie och skrattar.

Hösten är en härlig tid att njuta av trädgården.

Hon har bott i huset söder om Växjö i fyra år. Men inte ensam. Katterna Musse och Molly är inneboende. Och i stallet intill står den arabiska fullblodshästen Ramerun och shetlandsponnyn Valette.

Stallet var det första hon byggde när hon köpte huset hösten 2005.

–?Det är rofyllt att kunna se hästarna gå och beta precis utanför huset oavsett vilken hage jag väljer att ha dem i, säger Marie.

Just husets placering i mitten med ängar runtom var en av orsakerna att hon föll för det.

–?Jag kände att huset hade själ och positiv energi, det kändes rätt på alla sätt och det ingav ett lugn.

När det gäller själva huset uppskattade Marie att de tidigare ägarna moderniserat torpet men ändå lyckats behålla känslan av det gamla.

Något som Marie vidareutvecklat.

–?Jag har alltid samlat på gamla möbler och älskar dansk inredningsstil. Jag tycker om danskarnas känsla för att bevara gamla byggnader och traditionella byggtekniker. Viss inspiration får jag även från fransk och engelsk lantstil, berättar Marie.

Det syns.

De förra ägarna hade gjort ett bra jobb när de renoverat. Så Marie och Micke, som hon bor tillsammans med, har haft tid att fundera över vad de vill göra med huset framöver.

Bara renoverat lite

–?Vi har hittills bara gjort mindre renoveringar, mest målning både inom- och utomhus. Och vi har byggt förvaringsmöjligheter på övervåningen och ett skafferi i köket som man kan gå in i, säger Micke.

Men för framtiden finns det större planer.

–?Vi vill gärna förstärka känslan av gammalt torp ännu mer och så småningom också bygga till. Men då är det viktigt att få rätt känsla. Vi har en idé om att försöka hitta ett gammalt timmerhus för nedmontering och flytta hit det. Men ett som passar i storlek och form så att inte torpkänslan går förlorad. Moderna tillbyggnader på ett hus som det här är inget vi vill göra, säger Marie och Micke.

Micke flyttade in

Marie bodde ensam i huset drygt ett halvår innan hon träffade Micke. Det dröjde sedan inte länge förrän Micke tillbringade allt mindre tid i sin lägenhet i stan. Till slut sa han upp den och flyttade till torpet hösten 2006.

Inte så konstigt.

Här ute syns verkligen stjärnhimlen, inte alls som i stan där alla stadsljus skymmer himlen. Någon bullrig trafik finns inte.

–?Här hör man fåglarna när man kliver utanför dörren och luften är frisk. Ofta kan jag faktiskt lyssna på och uppleva tystnaden här ute. Jag känner mig mindre stressad av att bo så här, säger Marie.?

Text och styling: Amelie Grönholm

Foto: Katarina Malmström

Följ ämnen i artikeln