Unga företagare gör livet lite roligare för de äldre

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-06

”Det går att förändra samhället, även om man är ung”

Två unga killar med stora ambitioner vann i dagarna pris i entreprenörskap för sitt företag Ung Omsorg, som organiserar ungdomar ute på äldreboenden.

Benjamin Kainz och Oscar Lundin startade företaget Ung Omsorg för att de både vill förbättra det sociala livet för de äldre och öka intresset för vården bland unga.

– Välfärdssektorn, både i Sverige och i Europa, står inför stora utmaningar. Vi är ett nytt koncept, och ett initiativ som mobiliserar ungdomars engagemang och idérikedom, säger de båda vinnarna till Smålandsposten.

Unga men erfarna entrepenörer

Trots att Benjamin och Oscar är unga, 20 och 21 år gamla, har de hunnit med några år av företagande. Redan 2006 van de SM i Ung Företagsamhet för ett företag som de drev tillsammans under gymnasietiden. Ung Omsorg startades för drygt två år sedan i deras hemkommun Växjö, men har växt till andra delar av Sverige.

- Vi har båda föräldrar som arbetar inom vården, så nog har man hört diskussioner om problemen att få tiden att räcka vid familjemiddagarna under årens lopp. Därför vill vi nu försöka göra vardagen roligare för äldre, säger Benjamin Kainz till DN.

I dag läser både Benjamin och Oscar på Handelshögskolan i Stockholm, samtidigt som de sköter om Ung Omsorg och de ca 450 ungdomar som är ute och träffar de äldre.

28 länder tävlade

Representanter från 28 länder tävlade om entreprenörskapspriset JA-YE Young Entrepreneur of the Year Competition 2009, men Ung Omsorgs initiativtagare gick hem med priset.

- Priset har påmint oss om att det faktiskt går att förändra samhället, även om man är ung. Bara man har vilja, engagemang och mod, säger de glada vinnarna till SMP.

Välj rätt utbildning