Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Gamla respiratorer dammas av

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-26

"Det finns stor kapacitet att bygga ut vården"

I går flögs en dödssjuk svensk man till Danmark för vård efter att hans lungor kollapsat av svininfluensan.

Orsaken uppgavs vara platsbrist – att Sveriges intensivvårdplatser var fyllda.

– Så är det absolut inte, säger Erik Höglund, enhetschef för Enheten för Krisberedskap på Socialstyrelsen.

Just nu vårdas tre svenskar, alla under 30 år, på Karolinska universitetssjukhuset i Solna sedan de drabbats av livshotande komplikationer av svininfluensan A/H1N1.

I går blev tillståndet kritisk för en fjärde man. Hans tillstånd krävde vård i en ECMO-enhet, en så kallad konstgjord lunga.

Men resurserna på KS uppgavs vara slut – och mannen skickades till Danmark.

Finns resurser

Erik Höglund, chef för Enheten för Krisberedskap på Socialstyrelsen, säger att det är normalt att svensk sjukvård samarbetar med nordiska och europeiska nätverk när man har "en peak i beläggningen".

Betyder det att taket är nått?

– Nej det gör det inte. Vi har en betydligt större kapacitet än så här, vi kan bygga ut antalet vårdplatser genom att ställa om verksamheten, kalla in extra personal och ordna extra utrustning. Men bedömningen gjordes att det i det här fallet var enklare att skicka patienten till Danmark där det fanns lediga platser, säger han till Aftonbladet.

Inte samordnat

Höglund säger att om den nya influensan slår till ordentligt i höst så kommer resurser att kunna frigöras från andra sjukvårdsområden.

Hur många allvarligt sjuka svenskar klarar sjukvården samtidigt?

– Det är omöjligt att säga eftersom den siffran beror på flera saker som hela tiden kan förändras som medicinska bedömningar och personaltillgång.

Sjukvården har ännu inte samordnats på ett nationellt plan, utan endast mellan olika sjukhus, landsting och även internationellt.

– Det är möjligt att Socialstyrlsen får den uppgiften senare och vi har vidtagit åtgärder för att hantera den.

Det finns dock ett begränsat antal ECMO-enheter även om flera kommer frigöras från thoraxvården vid ett eventuellt stort behov.

Socialstyrelsen har därför 300 respiratorer av en äldre modell i reserv som kan lånas ut till landstingen vid en eventuell influensapandemi.

Men – de är så gamla att många inte vet hur de ska hanteras. Flera läkare i olika landsting säger till tidningen Dagens Medicin att få kan använda apparaterna.

Sövs djupare

– Det är nog olika på olika sjukhus. Det finns många som vet hur respiratorerna fungerar och som kan utbilda sina kollegor, säger Höglund.

Nya respiratorer kostar 300 000 kronor styck och de gamla är "fullt funktionsdugliga", enligt Höglund.

Men Dagens Medicin skriver att de bygger på en helt annan teknik än den som används i dag och kräver att patienten sövs ner djupare.

Medför det större risker för patienten?

– Det är jag inte rätt person att svara på, men som jag förstått det bygger de på olika teknik. ECMO understödjer patientens egen andning, en respirator tar över andningen helt, säger Erik Höglund.

Vad vill DU veta om
svininfluensan?