Norsk kritik mot svensk avlyssning

Publicerad 2013-11-03

Grannlandet litar inte längre på Sverige

Norge oroas över uppgifterna om Sveriges delaktighet i massövervakning och litar inte längre på att FRA-lagen hanteras korrekt.

– Med stöd av FRA-lagen kan svenska myndigheter övervaka all datatrafik och epost, säger Bård Hokrud, statssekreterare på norska Kommunikationsdepartementet till SVT:s Agenda i kväll.

Fungerar kontrollen av den svenska FRA-lagen? Den frågan ställer sig just nu den politiska eliten i Norge. Av kvällens Agenda framgår att Norges statsminister Erna Solberg, vid Nordiska Rådets möte i veckan, ställde en rak fråga till Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt: Avlyssnar svenska FRA norsk datatrafik?

– Det som bekymrar oss är bland annat att väldigt mycket datatrafik från Norge går via Sverige och tillbaka till Norge igen. Därmed betraktas den som internationell trafik, säger Bård Hoksrud på norska Kommunikationsdepartementet till SVT:s Agenda. Därmed, menar Bård Hoksrud, kan svenska myndigheter med stöd av FRA-lagen övervaka all datatrafik  och innehåll i norsk epost.

– Det är vi bekymrade över och det har också vår statsminister tagit upp med Sveriges statsminister, säger Bård Hoksrud.

Hemliga dokument

Det var i ett nytt avslöjande av källan Edward Snowden, för bara ett par dagar sedan, som Sverige pekades ut som ett land med stor betydelse i avlyssningsskandalen kring NSA och GCHQ.  Dokument som läckts till tidningen The Guardian visade att Sverige är en av de viktigaste länderna för brittisk nätövervakning, och att det finns ett nära samarbete mellan FRA och det brittiska underrättelseorganet GCHQ.

Röstades igenom trots protester

Sommaren 2008 röstade den svenska rikdagen igenom FRA-lagen efter hårda stridigheter, vilket framförallt skapade splittring i de borgerliga partierna. Därefter har FRA och GCHQ inlett ett samarbete.

ANNONS