Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Obama måste rensa upp

Obama.

Avlyssningsskandalen är på väg att utvecklas till en av president Obamas värsta och mest pinsamma kriser.

Nu måste USA återuppbygga sitt förtroende – bland sina bästa vänner.

Enda sättet är att rensa upp i den amerikanska underrättelsetjänsten.

Brittiska The Guardians senaste avslöjande känns inte som någon jätteöverraskning. Efter de senaste dagarnas uppgifter om avlyssning av Tysklands förbundskansler Angela Merkel och franska toppolitiker framstod det som rätt självklart att det fanns mer smutstvätt i Obamas byk.

Uppgifterna om de 35 världsledare som USA avlyssnat är säkert inte det sista avslöjandet. Snart blir frågan istället; finns det någon ledare som USA inte tjuvlyssnat på.

Även om vi inte vet vilka de 35 ledarna är finns det goda skäl att tro att det i första hand rör sig om ledare vars länder står på vänskaplig fot med USA. Den amerikanska underrättelsetjänsten har fått ledarnas personliga telefon och faxnummer från en amerikansk regeringstjänsteman som troligen kommit över dem på legala vägar. Amerikanska UD har kontaktnummer till de flesta ledare i världen.

För att förstå den politiska sprängkraften i USA:s extremt omfattande övervakning kan man vända på saken. Tänk om Frankrike, Tyskland eller Storbritannien avlyssnat USA:s president. Vilket liv skulle det inte då bli på amerikanska politiker och allmänhet.

En sak är att avlyssna sina fiender. En helt annan att spionera på sina vänner.

Relationerna mellan världsledare blir alltmer nära och alltmer betydelsefulla. Nästan som ett äktenskap. När någon i ett äktenskap är otrogen riskerar det att haverera. När USA:s bästa vänner känner att de inte längre kan lita på sin partner så riskerar relationerna att försämras.

Just nu håller EU och USA på att förhandla om en frihandelszon. Avlyssningen kan få EU:s ledare att ställa tuffare krav för att gå med vilket kan stjälpa hela idén.

Så kan det bli på område efter område. Lite beroende på vilka fler avslöjanden som kan komma.

Alla de här dokumenten har visselblåsaren Edward Snowden som källa. Han arbetade tidigare vid underrättelsetjänsten NSA och har kopierat en rad dokument som han portionerat ut till olika tidningar som han samarbetar med. Troligen har överlämnandet av informationen skett innan han sökte skydd i Moskva.

Genom att portionera ut lite åt gången vill Snowden och The Guardian, Der Spiegel, Le Monde och de andra öka effekten av varje avslöjande.

En taktik som hittills fungerat mycket bra. President Obama har hamnat i ett alltmer defensivt läge där han tvingats be den ena ledaren efter den andra om ursäkt. Nu blir han troligen tvungen att personligen komma med en förklaring till omvärlden om vad det egentligen är USA hållit på med.

I fallet Angela Merkel var språkbruket väldigt exakt. Det Obama genom sin talesman förnekade var att USA inte avlyssnar (nu) eller i framtiden kommer att avlyssna Merkel. Talesmannen vägrar svara på om det skett i det förgångna. En tydlig indikation på att Obama undviker att berätta sanningen.

Även om det senaste avslöjandet är ett dokument som skrevs på George W Bushs tid så kan Obama inte undandra sig ansvar. Dessutom vore det rätt otroligt om NSA fortsatt med avlyssningen utan att Obama informerades när han flyttade in i Vita huset.

Då är det definitivt dags för huvuden att börja rulla.