Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Winberg: "Möjligen behöver C ledarbyte"

Publicerad 2013-11-08

Tidigare S-topparna Margareta Winberg, Erik Åsbrink och Kjell-Olof Feldt tror alla på S-samarbete med C eller FP.

Men Winberg tror att C skulle behöva byta ledare för att få till ett samarbete.

– Jag har svårt att se ett samarbete med Annie Lööf som partiledare, säger hon till Aftonbladet.

Erik Åsbrink var socialdemokratisk finansminister i Persson-regeringen 1996-1999. I dag har han styrelseuppdrag i en rad olika bolag. Han är bland annat rådgivare för USA:s största investmentbank Goldman Sachs.
Om S nya öppning för samarbete över blockgränserna säger han till Aftonbladet:

– Jag tycker att det är bra. Jag delar i stort vad det de framför i artikeln. Det är bra att partiet kan samarbeta över blockgränserna. Ser man tillbaka historiskt har det ofta varit bra. Det har varit för begränsat att ha två block som oförsonligt inte kan samarbeta. Det har också gett Sverigedemokraterna en vågmästarroll de inte förtjänar.

Finns det något parti som Socialdemokraterna inte kan samarbeta med?

– Ja det är Sverigedemokraterna.

Moderaterna skulle var möjligt?

– Ja samarbeta kan man väl göra. Det har funnits stora frågor där man tidigare samarbetat: pensionsuppgörelsen, som fem partier stod bakom, däribland Socialdemokraterna och Moderaterna. Försvarspolitiken, där man åtminstone tidigare samarbetade. Uppgörelsen om en oberoende riksbank.

"S-M-regering nog inte aktuellt"

Vad är det som hindrar att S regerar med M?

– Jag tror inte det finns stöd för det bland  medlemmar vare sig inom Socialdemokraterna eller Moderaterna. De uppfattar sig som meningsmotståndare, så det är nog inte aktuellt. Det finns ju en viss trängsel i mitten, man söker sig mot mitten både från Socialdemokraternas och Moderaternas sida. Trots det finns det inte stöd för ett regeringssamarbete. Det hade vi senast under andra världskriget, men det är nog inte aktuellt inom överskådlig tid.

Det låter som om att självsynen inom partierna snarare än sakfrågorna hindrar en S-M-regering?

– Både och. Ta ett skatteområdet att Moderaterna vill ha lägre skattetryck och förmodligen sänka skatterna. Det skiljer sig från Socialdemokraternas syn. Om vi ska ha generell välfärd förenas det med ett visst skattetryck.

– När det gäller jobbskatteavdragen har Socialdemokraterna förhållit sig till regeringens genomförda beslut, men på andra områden vill S förändra: återställa full moms på krogar och ta bort nedsättningar av arbetsgivaravgifter. Den som sitter i regering har företräde, oppositionen måste förhålla sig till detta. Skulle vi haft en S-regering hade inte dessa skattesänkningar genomförts. Men när det är gjort är det inte så himla lätt att förändra.

"Lär inte bli månggifte"

Vilka partier skulle du helst se ett samarbete med?

– MP ligger närmast till hands. Jag är mer tveksam när det gäller Vänsterpartiet. De har svårt att ställa sig bakom en ekonomiskt ansvarsfull politik. De har större plånbok än andra partier. Sitter man i en regering kan det inte vara allt åt alla, utan då måste man vara ansvarsfull.

– Centerpartiet och Folkpartiet stänger dörren nu, men jag tror att det kan bli ett annat läge beroende på hur situationen ser ut efter valet. De ändrar sig nog inte dagen efter valet, men när det har gått en tid tror jag att det kan bli annorlunda.
Kan det inte bli problematiskt att inbjuda till regering med C eller FP, för de vänsterorienterade S-väljarna?

– I vissa avseenden ja. Men jag tror inte det är hugget i sten, det beror dels på vem som är partiledare och hur situationen är när det skulle vara aktuellt. Centerpartiet har ju intagit i vissa hänseenden nyliberala uppfattningar, exempelvis att slopa skolplikten och månggifte. Det ligger långt från det traditionella C. De har visserligen backat på vissa delar. Det lär inte bli någon avskaffad skolplikt i ett S-samarbete, men det finns många pragmatiska medlemmar i C runt om i landet som kan tänka sig ett samarbete. Det kommer de självklart förneka fram till valet nästa höst, men en tid efter valet kan det förändras.

Feldt: "Klokt"

Även Kjell-Olof Feldt, S-finansminister 1983-1990 är positiv till nyheten:
– Det har jag ofta tyckt, att man kunde öppna för den möjligheten. Det tror jag är klokt i det här läget. Naturligtvis låter det nu från den borgerliga sidan att det skulle vara något omöjligt och löjligt. Det är väntat. Men det är omöjligt att säga hur riksdagen ser ut om ett år, säger han till Aftonbladet.

– Vi ser hur det går för den här regeringen som fastnat för att de inte vill bryta blockgränserna. Då blir det inte mycket gjort.

Vilket parti ser du helst att S samarbetar med?

– Det vill jag inte uttala mig om. Men man kan konstatera att det är mycket som hänt inom omsorg, vård och skola som den kommande regeringen kommer behöva ta itu med. Det blir ingen brist på arbetsuppgifter. Det behövs en regering med stöd i riksdagen som kan fungera.

"Renare och ärligare"

Margareta Winberg, tidigare jordbruksminister, arbetsmarknadsminister och jämställdhetsminister anser även hon att tanken är bra:

– Jag tycker det är ett alldeles utmärkt förslag, utifrån min långa erfarenhet inom riksdags- och regeringsarbetet. Under många år har vi haft samarbete. Jag har själv varit med om att ta initiativ till samarbete med C inom jordbrukspolitiken. Här i Jämtland är vi vana att samarbeta med C, det är naturligt.

– Det jag främst gillar är att Socialdemokraterna går till val på egna ben. Det blir tydligare, renare och ärligare. Går man in i en koalition blir det otydligt vad S står för.

"Möjligen byta partiledare"

Enligt Winberg har S mycket gemensamt med FP:

– Det som tagits upp är inkomstbortfallsprincipen, men jag vill också ta upp jämställdheten och den generella välfärden. Där står de i kontrast mot KD:s "ge dem som behöver". Det är en skiljelinje och en stor politisk fråga.

Om C säger hon:

– Centerpartiet är nu mer av ett högerparti än tidigare, men det kan det bli ändring på. Jag ser att det skulle gå bra. Möjligen skulle C behöva byta partiledare. Jag har svårt att se ett samarbete med Annie Lööf, men det är en fråga för Centerpartiet.

"M – där finns en gräns"

Är det inte risk för att vänsterorienterade S-väljare ser C- eller FP-samarbete som en högervridning?

– Man måste se till realiteterna. Om utslaget blir så att vänstergrupperingen inte räcker så är det här en möjlighet. Det är klart att jag har mina sympatier mot vänster. Det jag framför allt gillar med det här är att vi går till val på egna ben.

Om att samarbeta med M säger Margareta Winberg:

– Det är ett väldigt långt steg. Där finns det en gräns. Det skulle vara att KD, FP och C åker ur riksdagen, vilket inte är troligt. Det är en sådan lösning man bara tar till i kristider.