Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Folkpartiet skärper tonen mot riskkapitalbolagen

Publicerad 2013-11-16

VÄSTERÅS. Folkpartiet vill rensa upp i den privata sjuk- och äldrevården.

Efter ett beslut på landsmötet i Västerås menar FP-ledaren Jan Björklund att man nu vill ha bort riskkapitalbolag som ägare.

–  De är inte intresserade av långsiktigt ägande, säger han.

För en vecka sedan berättade Jan Björklund (FP) att partiledningen vill ha bort riskkapitalbolag som ägare ur den privata sjuk- och äldrevården. Det var ett utspel som mötte en del intern kritik. I dag debatterades frågan på partiets landsmöte i Västerås. I skrivningen som klubbades igenom står att fri etableringsrätt ska råda för de aktörer inom välfärden som lever upp till kvalitetskraven. De vinstdrivande företag som verkar i branscherna måste även ta ett långsiktigt ansvar, annars är det tack och adjö.

”Bort med riskkapitalbolagen”

Enligt Björklund innebär beslutet att riskkapitalbolagen kommer försvinna från sjuk- och äldrevården om en majoritet i riksdagen ställer sig bakom.

– Om våra förslag genomförs kommer riskkapitalbolagen inte längre att finnas kvar som ägare inom de här välfärdssektorerna. Det beror på att vi anser att de är för kortsiktiga i sitt ägande. De flesta av dem jobbar ju så att de går in i 4-7 år och sedan vill de sälja vidare. De är inte intresserade av långsiktigt ägande, säger han.

Ett liknande beslut röstades igenom i går, när frågan om de privata aktörerna i skolan debatterades. Där har FP redan fem partier med sig, efter att man gjort upp tillsammans i friskolekommitén. På skolsidan räknar FP-ledaren med att lägga fram en proposition till riksdagen i vår.

– Sedan tar det ett tag innan lagen träder i kraft. Inom ett par år är min bedömning att ägandet kommer att förändras, säger han.

Skillnad mellan skola och vård

Men han betonar också att det råder skillnader mellan skol- och vårdsidan.

– På skolområdet är det enklast. Där har vi ett tillstånd som ges från statliga Skolinspektionen till alla som ska äga skolor i framtiden. Kortsiktiga riskkapitalbolag kommer inte att få tillstånd. På vårdområdet återstår det att utreda exakt om vi ska införa den typen av tillståndsmekanism eller om de ska ske på ett annat sätt.

Inom vårdområdet menar FP-ledaren att riskkapitalbolagen nu har två alternativ.

– Antingen bestämmer de sig för att omvandla sig och bli långsiktiga ägare. Det är de vi vill uppnå. Eller så väljer de att sälja till andra ägare. Och de nya får ju bara tillstånd om de har en långsiktig affärsidé, säger han.

Ingen tidsgräns

Men Folkpartiet har inte alls specificerat vad "långsiktig" ägande för ett privat bolag inom vården är. Det är enligt Björklund fel väg att gå.

– Det finns situationer där saker och ting förändras på ett sätt så att ägarskiften måste ske, en ägare kan avlida. Så det går inte att säga att alla måste äga i minst tio år. Däremot ska aktörer som har som idé att äga kortsiktigt, som de allra flesta riskkapitalbolagen har, inte få tillstånd.

Trots Björklunds hårda retoriska linje så menar branschorganisationen Vårdföretagarna att beslutet är mer sansat än vad man var rädda för.

 – Beslutet innebär en betydligt mer sansad hållning till riskkapital i välfärden än partiledningens ursprungliga förbudslinje. Vi uppfattar det som att partiet vill fokusera på kvalitet och valfrihet istället för att döma ut olika drifts- eller ägarformer, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef i Vårdföretagarna i ett uttalande.