Schibbye och Persson kommer hem på fredag

Publicerad 2012-09-12

Johan Persson och Martin Schibbye kommer hem till Sverige på fredag.

På fredag förmiddag kommer Martin Schibbye och Johan Persson hem till Sverige.

Senare på dagen håller de presskonferens i Stockholm.

– De längtar hem, skriver kontaktpersonen Anna Roxvall.

I måndags frigavs journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson efter fjorton månader i etiopiskt fångenskap. Efter benådningen har de befunnit sig på hemlig ort för att vila upp. Men nu är det bestämt att det kommer hem till Sverige på fredag förmiddag.

”Saknar sina medfångar”

"Martin och Johan-bloggen" skriver deras kontaktperson Anna Roxvall:

”Nu har Johan och Martin tillbringat sitt första dygn i frihet! De säger att det känns konstigt utan fängelserutinerna och de har inte riktigt fattat att de får gå ut på balkongen ännu. De saknar sina medfångar som är kvar i plåtskjulen och de undrar vilka som tog över deras sängar. I friheten uppskattar de särskilt att ta en varm dusch utan att behöva göra upp eld först.”

Håller presskonferens på ABF

På fredag förmiddag landar de svenska journalisterna på Arlanda flygplats. Därifrån åker de in till ABF-huset på Sveavägen i Stockholm där de ska hålla en presskonferens. Mer detaljer ska komma på fredag.

”Eftersom Martin och Johan tycker att det är viktigt att alla medier får en chans att delta ger de inga förhandsintervjuer eller kommentarer före presskonferensen. Vi kommer också försöka få till någon form av livesändning på nätet”, skriver Roxvall.

Den svenska ambassadören i Etiopien, Jens Odlander, befinner sig nu på samma hemliga plats som Martin och Johan.

– Vi vill prata ut bägge sidor om vad om hände och jämföra berättelserna om vad som hände de här 14 månaderna. Sen är det också trevligt att tillbringa ett par dagar tillsammans, säger han till TT.

Han säger också att han antaligen kommer att resa med de svenska journalisterna när de återvänder till Sverige.