Spelet bakom frisläppandet
Uppdaterad 2012-09-12 | Publicerad 2012-09-11
Efter 14 månader i fångenskap benådades Johan Persson och Martin Schibbye.
I hemlighet har ett massivt arbete pågått för att få hem de svenska journalisterna från Etiopien.
Aftonbladet kan i dag berätta om den tysta diplomatin och spelet bakom deras väg till frihet.
Martin Schibbye och Johan Persson greps i Ogadenprovinsen i Etiopien i juli förra året. Journalisterna hade med hjälp av gerillan ONFL tagit sig in i den konfliktfyllda regionen för att rapportera om påstådda övergrepp på flyktingar och eventuella kopplingar till företaget Lundin Petroleums verksamhet i området.
De dömdes senare till elva års fängelse för terrorbrott och låstes in i Kalityfängelset i huvudstaden Addis Abeba.
I går släpptes de efter benådning. Journalisterna befinner sig nu på hemlig ort för att vila upp sig. Nu väntar alla på deras egen berättelse - som väntas inom några dagar.
Men redan nu kan Aftonbladet berätta om det hemliga arbete som den svenska regeringen, UD, oppositionen, ambassaden och de anhöriga varit upptagna med sedan Schibbye och Persson greps.
”Fanns en tydlig plan”
Journalisternas familjer uppger att Carl Bildt och övriga regeringen engagerade sig i att få journalisterna fria först efter att domen mot dem fallit.
– Sedan dess har det varit en pågående dialog mellan svenska regeringen och regimen i Etiopien. Det fanns en tydlig plan, och den följdes, säger Johans pappa Kjell Persson.
När svenskarna väl släpptes fanns ett krav från etiopiskt håll att den svenska regeringen skulle vänta med att kommentera fallet tills Schibbye och Persson lämnat landet.
Efter det hårda trycket från media lade dock utrikesminister Carl Bildt (M) ut en lång text på sin blogg i morse där han berättade hur arbetet gått till - och varför regeringen inte kunnat berätta mer under tiden.
Enligt Bildt var målet solklart från början - att få svenskarna fria så fort som möjligt. Men då etiopiska myndigheter insisterade på att driva en juridisk process - så fick man ta till andra metoder. Ett av de första stegen var att försöka få andra länder - som hade goda relationer med Etiopien - att närvara under rättegången mot Schibbye och Persson.
När domen väl föll kom ett snabbt fördömande av statsminister Fredrik Reinfeldt som fick stöd av både EU och USA. Men samtidigt var Carl Bildt tydlig med att man ville fortsätta ha goda relationer med Etiopien.
Hemligt möte
Arbetet inleddes nu att skapa en direkt kontakt mellan den svenska regeringen och den dåvarande etiopiske premiärministern Meles Zenawi. Möjligheten kom under en internationell konferens i London där temat var Somalias framtid.
Bildt berättar i sin blogg att han och Reinfeldt i hemlighet träffade Zenawi på ett hotell i London den 22 februari i år. Den svenska regeringen var positiv efter mötet - men mycket arbete fanns kvar att göra.
Under hela denna tid skötte den svenska ambassadören i Etiopien, Jens Odlander, fortlöpande kontakten med Martin och Johan i fängelset. De båda informerades om allt som hände.
Redan från början stod det klart att frågan om de fängslade svenskarna inte skulle leda till internt politiskt käbbel i Sverige mellan regeringen och oppositionen.
Tvärtom så har Bildt haft nära kontakter med framför allt Socialdemokraterna i frågan. Enligt uppgifter till Aftonbladet har S bland annat bidragit med sina kontakter i den norska regeringen, som i sin tur har en god relation med de styrande i Etiopien.
– Det är regeringen och UD som har gjort jobbet, vi har varit med på kanten, säger en S-källa.
Anhöriga fick veta
Torsdagen den 10 maj kom så beskedet som låg till grund för gårdagens frigivning. Carl Bildt träffade då premiärminister Zenawi på en konferens i Addis Abeba. Han fick då veta att en benådning av svenskarna var planerad. Men de skulle inte släppas förrän i början av september, i samband med det etiopiska nyåret. Enligt Carl Bildt försökte man ligga på om ett tidigare frigivande - men utan att lyckas.
Informationen lämnades även vidare till Johan och Martin, deras anhöriga och delar av den svenska oppositionen.
– I maj visste vi att det skulle komma en benådan, och att den senast skulle ske i september, berättar Martins mamma Karin Schibbye.
Men i och med att premiärminister Zenawi avled i slutet av augusti spred sig återigen oron bland alla de som var inblandade i hemliga processen.
Enligt ambassadören Jens Odlander kom nu ett par dagar när osäkerheten var stor.
– Det var ett par dagar då ingen visste vart det skulle ta vägen. Men sen fick vi ett tydligt tecken från Etiopiens sida att man skulle fortsätta politiken från Zenawis tid med samma avtal och förbindelser, säger han.
Chansen dök snabbt upp för Carl Bildt att återigen besöka Etiopien och ta reda på hur situationen låg till. Efter samråd med oppositionsföreträdare beslöt han att som en av få ledande politiker från väst närvara vid Zenawis begravning. Från början var planen att en kabinettssekreterare skulle åka. Det var redan innan resan bestämt att ingen kritik skulle framföras från Socialdemokraterna.
Bekräftade frisläppandet
På plats träffade Bildt den tillförordnade premiärministern Hailemariam Desalegn, USA:s FN-ambassadör Susan Rice och den belgiska EU-politikern Louis Michel. Sedan gick allt fort.
I lördags fick ambassadör Odlander information om att svenskarna skulle släppas. Dagen efter, i söndags, talade Fredrik Reinfeldt i telefon med premiärminister Desalegn - som bekräftade frisläppandet.
Precis som avtalat lät den svenska regeringen och oppositionen bli att kommentera ärendet innan svenskarna lämnat Etiopien.
De anhöriga till Johan och Martin berömmer den svenska regeringens och Carl Bildts insatser.
– Jag har personligen pratat regelbundet med honom och han har stämt av vad som händer. När Zenawi dog meddelade han att han skulle åka ner på begravningen. Vi har ju ingenting att jämföra med, men onekligen har de ju fått ut dem, säger Kjell Persson.
Ingen av de anhöriga säger sig ha upplevt en oro för att Bildts historia med Lundin Petroleum skulle ha haft någon inverkan på hans diplomati med Etiopien.
Även Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson, hyllar Bildt och UD:s arbete.
– Det finns de som hackat på mig över att jag har gett stöd till Carl Bildt i den här frågan. Sanningen är att vi hela tiden varit informerade om exakt allt som gjorts. Det har inte funnits några anledningar att komma med kritik, säger han.
”Jobbat dag och natt”
Enligt ambassadören Jens Odlander, som har spelat en central roll i den hemliga processen, har arbetet med att få hem Johan och Martin tagit upp nästan all tid på den svenska ambassaden i Addis Abeba.
– Vi har haft en heltidsperson på det och andra som har jobbat från och till. Sedan har jag jobbat med detta både dag och natt, säger han.
Ambassadens arbete har också förenklats av att de anhöriga har haft goda kontakter med internationella organisationer.
– De har tagit på sig en hel del publicitet och förklarat läget. Alla har dragit åt samma håll, säger Olander.
Efter att de släpptes från fängelset tog Olander emot Johan Persson och Martin Schibbye på den svenska ambassaden.
– Vi åt Janssons och drack öl. Sedan blev det kaffe och blåbärsmuffins. Det är en otrolig lättnad att det här är över, säger han.