Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Hämnades bin Ladins död - bombade svenska flygplan

Publicerad 2013-04-10

Talibanerna hämnades Usama bin Ladins död – och sköt sönder tre svenska radarplan.

Händelsen inträffade i Pakistan den 16 augusti och förlusterna uppgår till miljardbelopp, skriver Dagens Industri idag.

Tidigt på morgonen den 16 augusti anföll nio tungt beväpnade män flygbasen i Kamra, sex mil från Pakistans huvudstad Islamabad. Enligt uppgifter i Dagens Industri valde terroristerna bort andra mål och fokuserade attacken på tre svenska Saab 2000 plan som var uppställda på basen.

Eldstriden pågick i flera timmar och terroristerna använde automatvapen, sprängladdningar och raketgevär. Angriparna dödades och från officiellt håll uppgavs att en noskon på ett av planen hade skadats.

Tre plan svårt skadade

Nu kommer dock nya uppgifter, enligt källor som Dagens Industri har pratat med. Källorna uppger att ett av Saabplanen totalförstördes i attacken och att de andra två skadades svårt. Uppgifterna styrks av pakistansk media. Nyligen utfrågades de två högsta tjänstemännen vid Pakistans försvarsdepartement av en försvarskommité om händelsen. De medgav då att ett av Saabplanen totalförstördes i attacken, skriver den pakistanska tidningen The News International.

Den pakistanska talibangruppen Tehreek-i-Taliban tog på sig ansvaret för attacken. I ett uttalande förklarade man att attacken var en hämnd för terrorledarna Baitullah Mehsuds och Usama bin Ladins död, skriver Dagens Industri.

Köpte planen – med svenska pengar

Pakistan köpte de svenska planen mellan 2009 och 2012 och affären uppgick till miljardbelopp. Saabplanen är utrustade med det toppmoderna radarsystemet Erieye och Pakistan finansierade köpet med hjälp av svenska skattepengar, skriver DI. Finansieringen skedde genom ett kreditavtal med statliga Svensk Exportkredit och uppgick till 7,4 miljarder kronor. Enligt Dagens Industri kan Saab räkna med en ny miljardorder när Pakistan vill ersätta det sönderskjutna planet.