Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Nya fynd i jakten på bevis

Publicerad 2013-05-29

Jacka hittad i skogen – kroppsdelar saknas

Vatchareeyas mör­dare misstänks ha gömt undan kroppsdelar i skogen.

Hittas de kan utredarna ha avgörande dna-bevisning mot gärningsmannen.

Nu söker polisen med hundpatruller runt öde­huset.

Den 22-årige man som är skäligen misstänkt för styckmordet på Vatchareeya Bangsuan, 20, har nu suttit häktad i två dagar. Senast på måndag måste åklagaren presentera nya bevis – annars försätts han på fri fot.

Kan bli avgörande

I går befann sig hund­patruller ute i skogarna vid ödehuset där delar av Vatchareeya hittades.

De har ett specifikt mål.

– Vi söker efter hennes händer, säger hundföraren Christer Österstedt till Aftonbladet.

Hittas händerna kan de utgöra avgörande bevisning i fallet. Docent Olle Lindquist, expert på styckmord och tidigare verksam vid statens rättsmedicinska anstalt i Uppsala, säger att det med största sannolikhet finns spår efter gärningsmannen på dem.

– Finns det något under naglarna så kommer man att hitta det. Man skrapar med tandpetare och lägger det i plaströr för analys. Finns det hudspår eller annan besudling så hittar man det, säger han.

Dna-spår från den misstänkte 22-åringen behöver i sig inte vara avgörande som bevis eftersom han kan peka på att Vatchareeya var hemma hos honom kvällen då hon försvann. Men om spår skulle återfinnas under hennes naglar kan det tyda på att hon försökt värja sig i ett bråk.

Inte överraskad

Kriminalkommissarie Bo Wide, före detta spaningschef på Stockholmspolisen, är inte överraskad att det just är händerna som saknas.

– Gärningsmannen kan ha gömt dem på ett speciellt ställe för att försvåra identifieringen av kroppen. Det går ju att göra ändå men den som genomfört brottet kanske inte tänker helt rationellt, säger han.

Spade och rep

Men även om kroppsdelar fortfarande är försvunna gjorde polisen i går andra fynd. Efter tips från all­mänheten hittade polisens tekniker en spade och ett rep på ett garagetak.

– De var här i ungefär en halvtimme och klättrade upp och undersökte taket. De tog med sig en spade och ett rep som någon hade slängt upp på taket, säger ett vittne.

Garaget ligger ungefär mitt emellan 22-åringens bostad och platsen strax utanför Boden där man hittade Vatchareeya Bangsuans kroppsdelar.

Fortsätter neka

– Det är för tidigt att säga om de här fynden har någon betydelse för utredningen, säger Anna-Lena Hesse på polisen i Norrbotten.

22-åringen nekar fort­farande till brott. Hans advokat Bo Forssberg har tidigare sagt att han anser att bevisningen mot hans klient är svag.

DET TALAR FÖR & EMOT MISSTÄNKTE 22-ÅRINGEN

Talar för att han är oskyldig:

✘ Polisen har hittills inte kunnat få fram någon teknisk bevisning som binder honom till mordet.

✘ Han är endast skäligen misstänkt, vilket är den lägre av misstankegraderna.

✘ En vän som känt honom i tio år uppger att han ”inte tål att se blod”.
 

Talar för att han är skyldig:

✘ Vatchareeya sågs utanför hans bostad kvällen hon försvann och han var den sista som såg henne i livet.

✘ Han känner väl till områdena där kroppsdelarna hittades.

✘ Han beskrivs som mycket vapenintresserad.