Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Lastbil kan lösa gåtan med Sigrid

Uppdaterad 2012-09-04 | Publicerad 2012-09-01

16-åringen har varit borta i 4 veckor – våldtäktsdömd granne gripen

Mannen i 20-årsåldern kan vara en av de sista som såg Sigrid, 16.

Den tidigare våldtäktsdömde mannen är polisens hetaste spår i mysteriet kring hennes försvinnande.

Nu undersöks hans bil och lastbil av polisens tekniker.

Det har snart gått fyra veckor sedan 16-åriga Sigrid Giskegjerde Schjetne försvann när hon var på väg hem från en vän i centrala Oslo. Senare har bland annat hennes mobiltelefon, skor och en av hennes strumpor hittats i området där hon försvann. Polisen har uppmanat boende i området att leta i sina skjul och källare.

Hittills har polisen gått igenom över 3 000 tips, men än har spaningarna inte lett till något genombrott.

Förrän nu.

Tidigare våldtäktsman misstänkt för mened

I början av veckan greps en man i 20-årsåldern som bor i närheten av Sigrids familj. Han har tidigare förhörts som vittne, men enligt Oslopolisen stämmer inte uppgifterna om var han befann sig vid tidpunkten för Sigrids försvinnande.

Mannen, som dömts för en överfallsvåldtäkt 2007, säger till norska tidningen VG att han tror han hörde när Sigrid kidnappades. Till polisen har han sagt att han såg en flicka när han rökte på sin balkong.

– Kort efteråt hörde jag ett hjärtskärande skrik, som ett metalliskt klick från en bildörr som smälldes igen, har han tidigare berättat.

Undersöker bilen

Enligt uppgifter till VG ska mannens flickvän ha gett honom alibi för tiden då Sigrid försvann, utom en kort tidsperiod.

I går släpptes mannen och berättar för norska tidningen Verdens Gang om sina dygn i arresten.

– De behandlar mig som att jag är misstänkt och skyldig. Jag är oskyldig. Jag har bara velat bidra med den information jag hade för att hjälpa till i ett allvarligt ärende, säger mannen i 20-årsåldern till VG.

Under helgen har en lastbil mannen använder i arbetet undersökts av polisens tekniker. Även en Volvo som tillhör mannens mor, och som användes av honom samma kväll Sigrid försvann, kommer att genomgå teknikernas kontroller.

Resultatet av undersökningen är okänd.