Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Skottlossning mellan Thailand och Kambodja

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-15

Döda och skadade efter strider i gränsområde

En thailändsk soldat som skadats i sammandrabbningarna mellan soldater från Thailand och Kambodja vid gränsen mellan de båda länderna förs in i en helikopter.

Skottlossning har utbrutit mellan thailändsk och kambodjansk militär vid ett omtvistat gränsområde.

Minst en person ska ha dödats och flera personer ska ha skadats

Enligt UD finns det svenskar på plats i området.

En kambodjansk soldat vaktar tillfångatagna thailändska soldater vid gränsen där de två arméerna har drabbat samman.

Skottlossningen ägde rum vid det omstridda gränsområdet mellan Kambodja och Thailand, rapporterade flera nyhetsbyråer på onsdagen.

– Kambodjanska och thailändska soldater skjuter mot varandra, säger befälhavare Bun Thean till AFP.

Rök och explosioner

Skottlossningen pågick i tio minuter, uppger en thailändsk journalist som befinner sig på den thailändska sidan om gränsen för Reuters.

Enligt journalisten steg också rök upp i luften från på den kambodjanska sidan i närheten av templet. Flera explosioner ska också ha hörts i området.

Spänt läge

Situationen har varit spänd i tempelområdet Preah Vihear de senaste veckorna. Enligt ett beslut från en internationell domstol tillhör templet Preah Vihear Kambodja. Men både Kambodja och Thailand gör anspråk på landområdet och konflikten har inte gått att lösa på diplomatisk väg.

I måndags ställde Kambodja Thailand inför ett ultimatum att dra sig tillbaka och sände därefter egna soldater till templet, men de thailändska soldaterna har inte dragit sig tillbaka.

Svenskar på plats

Ett okänt antal svenskar finns i området enligt UD.

– Jag står i kontinuerlig kontakt med ambassaden för att veta vad det är som händer, säger en person som aftonbladet.se talat med.

Han berättar att han bor Lam Duan nära den Kambodjanska gränsen, cirka 5 mil från tempelområdet Preah Vihear. HAn har sett flera militärfordon på väg mot gränsen, men inte själv märkt av skottlossningen.

Evakuerar thailändare

Thailands utrikesminister uppmanar alla thailändska medborgare att lämna Kambodja omedelbart. Enligt utrikesministern är regeringen beredd att evakuera thailändare om det blir nödvändigt, rapporterar Reuters.

Enligt tidigare rapporter står thailändskt stridsflyg redo att ingripa om konflikten eskalerar. Thailändsk tv visade på onsdagen bilder på militärfordon lastade med stridsvagnar som var på väg mot gränsen och thailändska soldater som ställde upp granatkastare.

En högt uppsatt thailändsk militär som inte ville bli namngiven bekräftade för AFP att skottlossning brutit ut, men hävdade att det handlat om isolerade händelser.

– Thailändska myndigheter försöker se till att begränsa det, sade han till AFP i Bangkok.

Tipsa |
Aftonbladet