Helge, 68, sköts ihjäl – mördaren går fri för alltid

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-26

Preskriptionstiden för mord försvinner

Ett skott i magen och pensionären Helge Jagerwall, 68, var död.

I dag går mördaren fri.

Om Jagerwall mördats fem dagar senare hade det aldrig hänt – 1 juli försvinner preskriptionstiden för mord.

Borgholms skjutbana, 26 juni 1985: Regnet öser ner när en man hittar sin klubbkamrat Helge Jagerwall död på skjutbanan. I dag, 25 år senare, är mordet fortfarande olöst.

Och nu går preskriptionstiden ut, vilket betyder att mördaren slipper straff oavsett hur starka bevis som kommer fram. Mordet på Helge Jagerwall är det sista ouppklarade svenska mordet som avskrivs för på torsdag försvinner preskriptionstiden.

”Ingen såg något”

– Jag minns mordet, alla upprördes över det. Vi har aldrig haft några riktiga spår efter mördaren, ingen har sett någonting, säger Jan-Erik Fors, stationsbefäl på Norrköpingspolisen.

Helge Jagerwall övningssköt tillsammans med en okänd man. Troligtvis mördades han redan på förmiddagen men hittades först vid 16-tiden.

Skottet kom sannolikt från hans egen pistol, en 22-kalibrig Hemmerly.

Polisen uteslöt både självmord och olyckshändelse, dels för att Helge Jagerwall var en van skytt och dels för att pistolen var försvunnen. Längre kom de inte, mycket på grund av det kraftiga regnet som sopade bort alla spår.

Flera försök har gjorts för att förlänga preskriptionstiden.

Har ifrågasatts

– Vi blir lika frusterade som de anhöriga om ny information skulle dyka upp efter 1 juli. Även om få mord klaras upp efter 25 år har de anhöriga säkert hoppats på en lösning, säger Jan-Erik Fors.

Enligt kriminologen Mikael Rying har preskriptionslagen ifrågasatts flera gånger sedan ny teknik, bland annat DNA-teknik, har gjort det möjligt att lösa gamla mord. Men lagändringen är framför allt symbolisk.

– Mord är det grövsta brottet som finns och alla, särskilt anhöriga, vill att de reds ut och att mördarna straffas, säger Mikael Rying.

Inget straff efter 25 år

I dag preskriberas mord efter 25 år vilket betyder att polisen inte kan återuppta en mord­utredning även om mördaren träder fram eller andra bevis framkommer. Med DNA och annan teknik har möjligheterna att lösa gamla mord ökat och därför har preskriptionstiden ifrågasatts. 1 juli tas den bort. Det innebär att mördare kan straffas oavsett hur lång tid som gått. Cirka 15 mord per år förblir ouppklarade.

Källa: Mikael Rying, kriminolog Mittuniversitetet.