Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Det hade varit bra att kunna jämföra”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-16

Läkare efterlyser gemensamt journalsystem för att ställa bättre diagnoser

Karolinska sjukhuset i Stockholm Många läkare efterfrågar ett nationellt journalsystem.

De flesta läkare är överens om att det skulle förbättra vården.

Ändå dröjer ett nationellt journalsystem.

– Det är ett gemensamt mål som är jättesvårt att nå tekniskt, säger Marie Wedin, läkare och förste vice ordförande i Sveriges läkarförbund.

Om det hade funnits ett samlat journalsystem hade det förmodligen varit lättare att snabbt reagera över en patient som sökt hjälp upprepade gånger.

– Då hade man genom att läsa andra läkares anteckningar kunnat se om det var något speciellt med en patients tillstånd. Om läkaren skriver en anteckning om att "barnet är inte bra" och att patienten ska komma tillbaka så är det bra för nästa läkare att veta det, säger Marie Wedin, läkare och förste vice ordförande i Sveriges läkarförbund.

Patienten får förklara

En person som träffar flera olika läkare får i dag själv ansvara för att informera om sin diagnos och de tidigare läkarnas slutsatser.

– Patienten kan ha missförstått vad läkaren har sagt. Därför hade det varit bra att kunna jämföra själv, säger Marie Wedin.

Inte ens på regional nivå har det gått att ta fram ett system där vårdcentralerna kan "prata" med varandra, eller där mottagningarna på sjukhusen kan kommunicera med vårdcentralerna.

Det betyder att en patient som kommer till en ny akutmottagning eller vårdcentral inte finns registrerad alls i den nya läkarens dator.

Skåne misslyckades

Målet är ett nationellt system med patientens alla journaler och kommentarer från olika läkare. Nästa steg är att skapa ett gemensamt system för hela Europa. Danmark har påbörjat ett system som de har fått skrota.

Ett försök i Region Skåne att sammanföra de olika systemen misslyckades också. Ett av problemen är att de olika programmen för journaler inte är kompatibla med varandra.

De nya elektroniska systemen för journaler har stött på stora problem och systemfel. Flera läkare har varnat för att de nya elektroniska systemen äventyrar patientsäkerheten.