Europeer kan sätta stopp för snuset

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-14

EU ska se över snusförbudet igen.

Den här gången får EU-medborgarna vara med och tycka till.

Det kan innebära slutet för snuset.

Ska det bli lag på att märka cigarettpaket med varningsbilder? Borde konsumenterna få tillgång till hela listan på ingredienser i cigaretterna – och så den stora frågan för snusande svenskar – ska snuset förbjudas?

Det och mycket mer får EU-medborgarna tycka till om i en webbenkät som riktar sig till privatpersoner, företag och myndighetspersoner i hela EU.

Får tre alternativ

I enkäten, som hämtas på Europaparlementets hemsida, får den som svarar ta ställning till tre påståenden om snuset; Att förbudet ska fortsätta att gälla, att förbudets hävs och att snus får börja säljas fritt i EU alternativt att all rökfi tobak förbjuds inom EU.

Snuset är redan i dag förbjudet i hela EU, med Sverige som undantag. Sverige har tagit på sig hela ansvaret för att se till att snuset inte sprids i de andra medlemsländerna.

Senast 17 december

Europaparlementarikern Christofer Fjellner (M) har själv tagit strid i snusfrågan i EU-parlamentet. På sin egen hemsida skriver han att han säljer snus i EU-parlamentet.

– Jag ser det som ett lite uttryck för civil olydnad. Jag säljer främst till svenskar och kan jag hindra att de istället röker så är jag glad för det, skriver han själv.

Europaparlamentarikern Carl Haglund ställde i juli en fråga till EU-parlamentet där han ifrågasatte lagstiftningen kring snus som har påverkat passagerartrafiken på Östersjön. Förbudet gör att svenskflaggade fartyg mellan Finland och Sverige får sälja snus medan fartyg under finsk flagg inte får det.

Sista dagen för att tycka till om tobaksfrågan är den 17 december.