Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Israel bygger ut bosättningarna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-10

Pinsamt bakslag för USA

Amerikanske vicepresidenten Joe Biden i möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israels plan för 1 600 bostäder i en ny bosättning vållar högljudda protester.

Inte minst från den amerikanske vicepresidenten Joe Biden som var på besök när beskedet kom.

– Det här går tvärtemot de konstruktiva diskussioner jag haft här i Israel, säger Biden.

Biden anlände i dag till Västbanken för att träffa den palestinska premiärministern Salam Fayyad. Syftet med besöket är att dra upp riktlinjer för samtal mellan Israel och det palestinska styret i Ramallah.

Men planerna på förhandling stötte på patrull direkt. På måndagen tillkännagav nämligen Israels inrikesminister Eli Yishai planerna på att anlägga ännu ett israeliskt bostadsområde i östra Jerusalem.

Bakslag för USA

Uttalandet är ett pinsamt bakslag för Biden och USA som investerat mycket prestige i att få igång fredssamtalen igen.

– Det här är precis den typen av åtgärder som underminerar den tillit som vi behöver nu, sade Biden som tidigare i veckan besökte Israel och då uttalade stöd för landet rätt till självförsvar.

Eli Yishai, som tillhör högerpartiet Shas och ingår i premiärminister Benjamin Netanyahus koalition, har gjort bosättningsfrågorna sin hjärtefråga.

Netanyahu generad

Beslutet fick dock hård kritik i israeliska medier och enligt New York Times ska Netanyahu vara generad över sin Yishais utspel. Netanyahu kansli gjorde också ett uttalande där premiärministern avsvor sig kännedom om planerna.

Också palestinierna kritiserade på onsdagen det israeliska beslutet. Nabil Abu Rudeineh, talesperson för regeringen, sade att "det nu är klart att den israeliska regeringen inte är intresserad av varken fred eller förhandlingar".

– Det här är ett farligt beslut som kommer att torpedera förhandlingarna och döma de amerikanska ansträngningarna till fullständigt misslyckande.

Bad om ursäkt

Yishai själv bad eniligt den israeliska dagstidningen Haaretz senare om ursäkt för uppståndelsen och hävdade att beslutet var ett rutinmässigt godkännande, ingen medveten provokation.

– Kommitten godkänner planer varje vecka utan att informera mig. För bara ett par dagar sedan godkändes hundratals bostäder i ett långt känsligare ärende och de trodde inte det här skulle kräva min vetskap.

Hade Yishai vetat vilken kontrovers beslutet skulle skapa hade han skjutit upp det, sade han till israelisk radio.

– Det var aldrig vår avsikt att provocera någon och det är väldigt otrevligt att det här hände under Bidens besök.