Misstänkt bomb var takthållare

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-26

En mystisk tickande ryggsäck fick polisen att spärra av och evakuera ett område på 150 meter i morse. Polisens bombtekniker kunde skjuta sönder ryggsäcken strax före elva.

Bomben visade sig vara en takthållare.

Hur och varför ryggsäcken med takthållaren, ett instrument som brukar användas av musiker för att bestämma tempot, hamnat på vägrenen i Huddinge var på förmiddagen oklart.

– Det är okänt vad som finns i ryggsäcken så vi tar det säkra före det osäkra, sa Ulf Lindgren, presstalesman på Stockholmspolisen under förmiddagen.

Ofarlig "bomb"

Lite senare kunde dock polisen blåsa faran över.

– Bombtekniker har skjutit sönder den på plats. Det var en metronom i väskan, en takthållare som musiker brukar använda. Den tickade högt och gav detta ljud. Vi kunde inte utesluta att det var något farligt i den och tog det säkra före det osäkra, säger Ulf Lindgren, presstalesman på polisens länskommunikationscentral.

Det var en förbipasserande som hittade ryggsäcken i vägrenen, strax efter fem på morgonen och tyckte att den tickade. Han tillkallade polis som i sin tur ringde efter bombtekniker efter att även polisen hade hört det tickande ljudet. Bombteknikerna var på plats vid halv nio-tiden för att ta hand om ryggsäcken.

"Kan ha tappat den"

I området finns, förutom industrier, även en del bostäder. I och med den 150 meter stora avspärrningen fick flera bostadshus och företag utrymmas. Dessutom spärrades trafiken på Häradsvägen vid fyndplatsen av, samtidigt som bland annat busstrafiken genom området omdirigerades. Avspärrningarna runt området hävdes vid elvatiden.

– Det kan ha varit en musiker som tappat väskan. Men nu är det inte mycket kvar av innehållet, säger Ulf Lindgren.