Bommarna var fastbundna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-01

Tåg passerade en öppen järnvägsövergång efter sabotage

Sabotörer band fast bommarna vid en järnvägsövergång i centrala Hallstahammar. Tre tåg hann passera den öppna övergången på fredagsmorgonen innan sabotaget hann åtgärdas.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta, säger Ola Nilsson, pressinformatör på Trafikverket

Sabotaget är nu polisanmält och enligt Ola Nilsson är det uppenbart att en eller flera personer ligger bakom att bommarna inte kunde gå ner på fredagsmorgonen.

– Det är väldigt allvarligt att någon velat utsätta andra människor för fara på det här sättet. Dessutom utan att man på något sätt kan se att de haft någon egen vinning av sabotaget, säger Ola Nilsson.

Kunde slutat i katastrof

Larmet om att järnvägsövergången inte fungerade som den skulle kom vid 06.30 på fredagen och felet var åtgärdat klockan 07.16.

På sträckan går cirka 20 tåg per dygn och tre strycken hann passera medan bommarna fortfarande var fastbundna. Detta kunde ha inneburit en katastrof för en ouppmärksam bilförare men lyckligtvis skedde inga incidenter.

– Ljud och ljussignaler fungerade, säger Ola Nilsson och förklarar att driftledningscentralen kände till felet och beordrade tågen att passera i högst 40 kilometer i timmen.

– Uppsåtet med sabotaget var allvarligt, men konsekvenserna blev som tur var inte det, konstaterar Ola Nilsson.