”Det låg skadade och döda överallt”

Publicerad 2015-11-14

PARIS. 21-åriga Marion var först på plats efter attacken mot kaféet La belle Equipe i centrala Paris. Hon rusade ned från sin lägenhet när skotten föll – och möttes av en obeskrivlig syn. Ett tiotal människor låg döda och skadade framför kaféet.

– Det var blodiga människor som låg i onaturliga positioner och skrek av smärta. I mitten stod två kvinnor fortfarande upp. De var helt paralyserade av skräck och rörde sig inte, säger Marion, 21.

Sent på fredagskvällen slog terroristerna till mot kaféet La belle equipe på gatan Rue de Charonne i Paris. 21-åriga Marion, som bor i en lägenhet intill, hörde plötsligt skottlossning utanför på gatan.

– Det lät som automatvapen av något slag. Man sköt länge kändes det som, säger Marion.

Marion rusade direkt ut på gatan för att se vad som hade hänt. Hon och några grannar hann ned till kaféet långt före polis och ambulans. Synen som mötte Marion kommer hon minnas länge.

”Skrek av smärta”

– Det var blodiga människor som låg i onaturliga positioner och skrek av smärta. I mitten stod två kvinnor fortfarande upp. De var helt paralyserade av skräck och rörde sig inte. De stirrade ned i marken, säger Marion.

Marion letade desperat efter några bekanta ansikten bland de skadade. Kaféet är ett populärt ställe för många unga i området och hon och hennes vänner brukar ofta vara där.

– Jag är säker på att IS valde att attackera detta här kaféet och detta området eftersom det är många unga, progressiva människor som bor här som står för fred och jämställdhet. Här finns också många journalister, säger Marion.

Blodspår på asfalten

Efter några minuter anlände polis till platsen och spärrade av gatan. Enligt de första uppgifterna från franska polisen ska minst 12 personer ha dött i attacken mot kaféet. Men den dödssiffran kan stiga eftersom fler skadades allvarligt i attacken.

När Aftonbladets team kommer till platsen syns det fortfarande blodspår på asfalten. En folksamling står runt kaféet - många har blommor och tända ljus i handen. Marion har med sig en vit lilja som hon placerar på trottoaren.

– Det är så fruktansvärt. Jag har svårt att förstå vad som har hänt, säger hon samtidigt som tårar väller upp i ögonvrån.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

Följ ämnen i artikeln