Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Polisens hyllade inlägg till änglarna i sjukvården: "Jag beundrar er så"

Publicerad 2015-07-06

"Vet ingenting som är mer beundransvärt".

Polisen Tobbe i Lund skrev på söndagen ett långt Facebookinlägg om hur han och en sjuksköterska från ambulansen stod och höll om varandra efter en tragisk olycka. Läs hyllningen till "samhällets änglar" som gillats av nästan 30 000 personer.

När polisen rycker ut till exempelvis trafikolyckor arbetar de mycket nära ambulanspersonal och sjukvårdare. Tobbe från Lundapolisen skrev på söndagen om ett alldeles speciellt sådant möte.

"I ett inferno av obegripligt kaos höll vi om varandra. Vi sa ingenting, ingen av oss. Vi stod bara där några sekunder under tystnad innan vi släppte taget och tittade på varandra. En snabb blick, inget mer, sedan skiljdes vi åt och fortsatte arbeta", skriver han på Facebook och fortsätter:

"Innan vi ens kommit fram visste vi att det skulle vara illa. Fruktansvärt illa. Två fordon hade frontalkrockat med varandra och på väg dit hörde vi över polisradion hur all ledig ambulans och räddningstjänst skickades till platsen".

Tobbe förklarar att han ville belysa sjukvårdspersonalens situation.

– Det handlar om att lyfta fram den svåra arbetssituationen de har. Ett sätt att visa hur mycket jag uppskattar deras arbete, säger han till Aftonbladet.

Efter inlägget har kollegor och vänner hört av sig med uppskattning och beröm.

"Hon är en ängel i mina ögon"

Tobbe beskriver i inlägget sedan ljudet av skrik och gråt, lukten av blod och diesel samt hur han gick runt och tog vittnesmål. Inlägget är framför allt riktat till alla de som jobbar inom sjukvården och hjälper människor dagligen i svåra situationer.

"Hon är en ängel i mina ögon. Hon, och alla hennes kollegor, ja alla människor som arbetar inom sjukvården. Jag beundrar er så. Ni är fantastiska. Varje gång ni går på ett arbetspass kommer ni hjälpa någon. Någon som har ont. Någon som är ledsen. Någon som mår dåligt. Och detta gör ni trots mycket stress, tuffa arbetsuppgifter och begränsade resurser. Trots alla hinder fortsätter ni alltjämt. Och jag vet ingenting som är mer beundransvärt", skriver Tobbe.

"Nedskärningarna är katastrof"

Han tycker att sjuksköterskor och andra inom vården inte får den uppskattning de förtjänar.

– De gör ett fantastiskt jobb och alla är beroende av dem. De borde ha högre lön och mer resurser. Nedskärningarna som sker på flera håll är katastrof. Alla vettiga människor tycker det är fel, ändå skär man ner, säger Tobbe.

Som exempel tar han upp att Lunds universitetssjukhus numera har lägre kapacitet på akuten nattetid efter 21.00.

Flera personer dog i olyckan han skriver om i Facebookinlägget, och många skadades.

"Men jag vet att nästa gång det händer så kommer ni finnas där igen. Änglarna", skriver polisen.

Läs hela inlägget nedan.

Följ ämnen i artikeln