Larmet: Migrationsverkets anställda vill sluta

Uppdaterad 2018-08-13 | Publicerad 2015-11-12

Tvingas jobba med administrativa uppgifter på julafton

Mitt i flyktingkrisen letar Migrationsverkets personal efter andra jobb.

Anställda larmar om indragen flextid, ständig beredskap och att de kan tvingas jobba på julafton.

– Ledningen behandlar oss dåligt, säger en handläggare.

Migrationsverket jobbar man hårt för att klara av att ta emot alla flyktingar som kommer till Sverige.

Nu larmar anställda om att de behandlas dåligt av sin arbetsgivare.

– I somras fick vi ett kort mejl om att vi inte får flexa längre. Det stod ingen mer förklaring än så, säger en handläggare anställd på Migrationsverket i mellansverige.

Tvingas jobba extra

Ett tag senare meddelades anställda via mejl att de skulle ha dygnet runt–beredskap och tvingas jobba helger och kvällar.

Nyligen kom ytterligare en smäll.

– Vi måste jobba julafton och andra röda dagar. De som jobbar på ansökningen ska ta emot människor på julafton, men vi andra ska jobba med administration. Varför sätter de in oss på julafton? Det känns som att de gör det bara för att visa vem som bestämmer, säger den anställde till Aftonbladet.

Personalen får övertidsersättning, men ingen övrig kompensation när de hoppar in extra.

– Det är ju kris och visst kan vi hoppa in extra, men problemet är att ledningen behandlar oss dåligt. Chefen säger att hon inte märkt något alls, då är hon både blind och döv.

Flera av Migrationsverkets anställda mår dåligt av stress och all övertid.

– Jag har kollegor som gråter dagligen och många är sjukskrivna. Man sover inte på nätterna för att det är så stressigt, säger den anställde.

Söker andra jobb

Nu börjar Migrationsverkets personal söka andra jobb, enligt handläggaren.

– Jag älskar mitt jobb, men jag kan inte vara kvar som det är just nu. Flera har redan sagt upp sig, och jag tror att i stort sett alla handläggare söker andra jobb. Om kompetent personal lämnar verket, hur ska vi då klara krisen?

Facket bekräftar situationen.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Den stora oron bland våra medlemmar är att man ska förändra schemat och tider, säger Sanna Norblad, avdelningsordförande för fackförbundet ST.

För personalen har det varit hårt jobb sedan antalet flyktingar börjat öka.

– Personalen är slutkörd helt enkelt. Många såg säkert fram emot de röda dagarna vid jul för att få vila lite, men nu verkar de ryka också, säger hon.

”Ska bygga på frivillighet”

Hon tycker att arbetsgivaren gör fel som tvingar sina anställda att ställa upp.

– Vi kan se att det finns ett behov på vissa håll att schemalägga, men det ska bygga på frivillighet. Man kanske är ensamstående förälder som kanske inte kan lämna bort sina barn på kvällarna, säger Sanna Norblad.

Dessutom bekräftar hon uppgifterna att många vill sluta på Migrationsverket.

– Jag hör dagligen att får de ett annat jobb försvinner de härifrån, det här är inte den arbetsmiljön många vill ha, säger hon.

Fernando Alvarez är chef på arbetsgivarenheten på Migrationsverket och han säger att de är medvetna om att det finns oro bland personalen. Men han säger också att det är en av anledningarna till att myndigheten vill förändra schemaläggning.

– Vi har en väldigt ansträngd situation och vi måste förhålla oss till den. Vi har inget annat alternativ, vissa dagar kommer det uppåt 2 000 personer som behöver hjälp och då måste vi jobba alla dagar, säger han.

Han säger att när arbetet med att förändra schemaläggningen är klart så ska de anställda veta när de arbetar och verksamheten ska inte vara beroende av övertid.

– Övertid är inte den bästa arbetstiden utan det ska bara behövas i krissituationer, säger Fernando Alvarez.

Han säger att de inte känner igen sig i uppgiften att många vill sluta arbeta på Migrationsverket.

– Nej, vi ser inte att det finns några sådana tendenser, säger Fernando Alvarez.