Portugisisk polis vägrar öppna fallet "Maddie"

Publicerad 2012-04-26

Madeleine McCann försvann spårlöst från hotellet i Praia de Luz i Portugal för snart fem år sen. Så här skulle hon kunna se ut i dag.

Trots att Madeleine McCann försvann i Portugal 2007 tror brittisk polis att hon fortfarande kan vara vid liv.

Nu vill man att fallet öppnas igen – men den portugisiska polisen vägrar.

Brittisk polis har tillsammans med familjen McCann tagit fram en bild på hur "Maddie" skulle kunna se ut i dag. Samtidigt har ett stort polisteam sammanställt all information i fallet – nära 40 000 rapporter och dokument. Ett jobb som tros ha lett fram till nya bevis.

"Allt är möjligt"

Enligt chefsinspektör Andy Redwood, som ansvarar för fallet, skulle sammanställningen kunna hjälpa polisen i Portugal att göra framsteg i utredningen. Och den brittiska polisen tror att hon fortfarande kan vara vid liv.

– Allt är möjligt, och uppenbarligen kan svaret finnas i det här materialet, säger han till BBC:s "Panorama".

Madeleine McCanns föräldrar, Kate och Gerry McCann, sa i dag att de kände sig "väldigt uppmuntrade" av att fallet tar fart igen, skriver brittiska The Telegraph.

Men bara timmar senare meddelade den portugisiska polisen att man inte tänker öppna utredningen igen.

Öppnar inte utredningen

– Det finns för tillfället inga nya faktorer som skulle kunna göra det möjligt att återuppta utredningen, sa Pedro do Carmo, biträdande chef på kriminalpolisen till AFP i dag, enligt tidningen. 

Makarna McCann har tillsammans med Scotland Yard försökt förmå portugisiska myndigheter att återuppta sökandet efter deras dotter sedan den brittiska polisen sagt att det finns 195 potentiella spår till att hitta henne levande.

Den då fyraåriga Madeleine McCann försvann 2007 under en familjesemester i portugisiska Praia da Luz. Försvinnandet fick stor uppmärksamhet över hela världen, trots det har hon inte hittats.

I nästa vecka har hon varit försvunnen i fem år.