Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Löfvens möbelnota: 160 000

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-18

Kanske snart måste flytta från tjänstebostaden i Sagerska

Stefan Löfven har låtit köpa möbler för 161 328 kronor till sin paradvåning i Sagerska huset.

Det handlar bland annat om soffor och fåtöljer för närmare 80 000 kronor.

Men han kanske bara hinner använda möblerna några månader till - förlorar han valet så får han flytta tillbaka till sin gamla hyrestvåa.

De två översta våningarna i Sagerska huset har sedan oktober varit Stefan Löfvens bostad - det är dit alla nya möbelinköp nu har gjorts för skattepengar.

Det är en etagevåning på 175 kvadrat som ligger ovanför de två nedersta våningarna som är till för representation.

Fredrik Reinfeldt inredde med en rad möbler när han flyttade in 2006, bland annat en dubbelsäng för 46 500 kronor.

Stefan Löfven har möblerat med Ikeasängar - två Sultan Stamnes resårbottnar med Tafjord bäddmadrasser för sammanlagt 5 572 kronor.

Han har också fått en av marknadens billigare stolar, Martin från Ikea för 150 kronor.

Specialsydda gardiner

Den socialdemokratiske partiledarens matsalsbord är däremot lite mer påkostat. Det handlar om ett bord från Malmstensbutiken för närmare 16 000 kronor och till de har han fått 6 stycken Lilla Åland-stolar från Länna möbler för 11 700 kronor.

Till vardagsrummet har Löfven fått möbler för närmare 80 000 kronor. Det handlar om två soffor och fyra fåtöljer, modell Djursholm och Blidö, som har levererats av Englessons möbler.

Löfven har också fått specialsydda gardiner för över 44 000 kronor.

Kan lämna om tre månader

Om drygt tre månader, den 22 mars nästa år, hålls extraval. Om Stefan Löfven förlorar måste han lämna den pampiga statsministerbostaden vid Stockholms ström.

Flytten lär då gå till hans gamla hyrestvåa på 69 kvadrat, nära Norra bantorget. Den fick den förre Metallbasen av sitt fackförbund.

”Viss inredning byts ut”

När Aftonbladet frågar regeringskansliets presskommunikatör Bodil Sundén vad som händer med de nyköpta möblerna om Löfven tvingas flytta, får vi ett skriftligt svar:

"Regeringskansliet ansvarar för att Sagerska huset har en inredning som är anpassad efter verksamheten i huset och efter statsministerns familjeförhållanden. Statsministern disponerar Sagerska huset fullt ut möblerat. Viss inredning byts normalt ut i bostadsdelen när ny statsminister flyttar in och Regeringskansliet tar då hand om möbler som kan användas igen."

Det är inte bara Stefan Löfvens tjänstebostad som har fått nya möbler. Aftonbladet kunde förra veckan berätta att det bara två veckor före regeringskrisen hade beställts nya möbler till Rosenbad för närmare en kvarts miljon kronor. Det handlade bland annat om en specialbeställd designmatta för 23 000 kronor och Bruno-Mathsson-bord för över 30 000 kronor. Regeringskansliet ville emellertid inte avslöja vilka möbler som statsministern skulle få och hänvisade till att det kan "antas vålla skada för rikets säkerhet om uppgifterna röjs."

Följ ämnen i artikeln