Cancerlarmet – efter supersommaren

Publicerad 2014-08-14

Hudcancer är den snabbast växande formen av cancer i Sverige - speciellt i södra Sverige.

På tio år beräknas antalet fall där dubbleras.

– Det är en häftig och självklart oroande ökning, säger Mef Nilbert, professor på Regionalt cancercenter syd i Lund.

Hudcancer är den snabbast växande cancerformen i Sverige och den kommer att fortsätta öka - speciellt efter sommarens många soltimmar. Enligt forskare på Regionalt cancercenter syd i Lund kommer antalet drabbade i Blekinge och Halland att dubbleras inom tio år och man kommer att se en fortsatt ökning i hela landet.

– Det är en häftig och självklart oroande ökning, säger Mef Nilbert, professor och verksamhetschef på RCC syd.

Forskargruppen har tagit fram en prognos baserad på hur ofta folk drabbats av hudcancer i olika regioner. Mef Nilbert menar att vi i Sverige saknar en trend där man tänker på solskydd.

Australien en föregångare

Efter sommarens extremhetta efterlyser hon mer drastiska tag.

– Det här var en sommar som vi kommer att minnas för värmebölja och sol, säger hon.

– Det är inte omöjligt att det kommer flera sådana, men om vi gör en riktigt intensiv förändring nu som verkligen får genomslag så kommer vi kunna se minskade fall av malignt melanom (den allvarligaste hudcancerformen, reds anm) om 30-50 år.

Hon nämner Australien - ett av världens värst hudcancerdrabbade land - som en föregångare.

– Där har de kampanjat om solskydd så att man klär sig väl på och smörjer in sig på stranden - och där har man ju lyckats halvera fallen.

Cancern ökar med semestern

Jan Lapins, överläkare på hudkliniken vid Huddinge Universitetssjukhus i Stockholm, säger att hudcancern i landet har ökat sedan vi 1938 fick två veckors lagstadgad semester.

– Resor till exotiska mål som Thailand och andra ställen på vinterhalvåret har ju ökat rejält de senaste tio åren, så förutom gamla synder så drar vi ju även på oss nya, säger han.

Sydvästra Sverige är - och väntas förbli - värst drabbat. I Norra sjukvårdsregionen ökar antalet fall av malignt melanom med 2,6 procent om året. I Blekinge, Skåne, Halland och Kronoberg ligger den årliga ökningen på i snitt 7,5 procent.

– Det är en annan solexponering och en mer sårbar population i södra Sverige. Det är kust, man har en längre sommar och kanske ett annat solbeteende, säger Jan Lapins.

– Men det finns även andra genetiska förutsättningar i populationen där. Det kan finnas en större benägenhet att få födelsemärken och melanom.

"Flest solskador i Sverige"

Varje år drabbas över 49 000 personer av hudcancer. Cirka 3 300 personer insjuknar varje år i malignt melanom och över 500 personer dör - vilket är dubbelt så många som mister livet i trafiken om året. Det kan ta 15 år innan en överdriven solexponering resulterar i hudcancer och om så lång tid kan den soliga sommaren 2014 leda till en ny ökning. Jan Lapins säger att man hemma i Sverige ofta skyddar sig mycket mindre än när man reser i länder som normalt sett är varmare.

– De flesta solskadorna ådrar vi nog oss i hembygden – i båten, i trädgården, på balkongen och under cykelsemestern. Det är ju soltimmarna och tiden på dygnet när man är i solen som räknas – inte att det är varmt. Det kan vara ganska kallt och blåsigt men är himlen blå och solen skiner så är det ju farligt.

Svenskar struntar i riskerna

Jan Lapins säger att folk väl känner till riskerna med att vara för mycket i solen - men struntar i dem.

– Alla känner ju väl till skaderisken, men man värderar ju sina fritidsintressen högre än risken, sedan skyddar man sig dåligt. Man känner till solråden men man följer dem inte, säger han.

– Däremot så skyddar man sina barn. Då hoppas man ju att det på sikt blir bättre, för barndomsåren är ju så sårbara och där skyddar ju föräldrarna mycket bättre idag. Så det finns hopp om att nästa generation tar med sig dessa vanor i sitt vuxenbeteende så småningom, men det kommer vi inte att se förrän om 30 år.

ANNONS