Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

SSU lanserar mobilspel – om Fredrik Reinfeldt

Publicerad 2014-06-12

Här är SSU:s nya digitala vapen i valstriden: Ett spel där Fredrik Reinfeldt och Anders Borg (M) jagar pengar – och kraschar välfärden.

– Det är en metafor dragen till sin spets, men också så det ser ut i dagens Sverige, säger Gabriel Wikström, ordförande i SSU.

Det beroendeframkallande spelet ”Flappy bird” blev en app-succé – tills utvecklaren Dong Nguyen tog bort det från marknaden i februari.

Nu lanserar Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU, en politisk kopia: ”Floppy Borg och Fredde”.

– Det funkar så att man flyger genom det svenska folkhemmet och jagar så mycket pengar som möjligt innan välfärden kraschar. Det är en metafor dragen till sin spets, men det är också så det ser ut i dagens Sverige, där företrädare för privata välfärdbolag gör så mycket vinst som möjligt istället för att ha ett längre kvalitetsperspektiv på verksamheten, säger Gabriel Wikström.

Figurerna i spelet är parodier på finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– Det beror på att de är förgrundsfigurerna som försvarar den nuvarande ordningen istället för att rätta till brister. Många är inte nöjda med svaren som regeringen, Borg och Reinfeldt har gett om hur de ser på vinster i välfärden, när kvaliteten sjunker samtidigt som privata bolag plockar ut pengar.

Genom ett spel hoppas ungdomsförbundet att framförallt unga människor ska komma ihåg frågan när de röstar i riksdagsvalet i september.

– Vi hoppas att unga får upp ögonen för att det här är ett stort samhällsproblem, som man kan göra något åt när man röstar i höst, säger Gabriel Wikström.

När Aftonbladet i april gjorde en granskning av vinsterna i välfärden visade en SIFO-undersökning att sex av tio svenskar inte ville tillåta vinster i välfärden. Samtidigt ville nästan hälften av väljarna att kommunerna ska köpa privat vård, skola och omsorg.

Socialdemokraterna har diskuterat frågan om hur vinster används i privata bolag som driver skola och vård. I april förra året bestämde S-kongressen sig för linjen att vinstintresset inte får vara styrande i välfärden och att vinsterna avsevärt ska begränsas, bland annat genom kvalitetslagar- och regler.

Aftonbladet har varit i kontakt med Moderaterna och Moderata ungdomsförbundet som avböjer att kommentera.