MP: Vi har all forskning i ryggen

Publicerad 2014-08-24

Sommarens extrema väder med regn, översvämningar och bränder blir nu ett politiskt slagträ.

I dag lanserar Miljöpartiet en ny kampanj där de använder bilder från bland annat översvämningarna i Värmland och tunnelbanestationer som står under vatten.

– Sverige behöver en politik för att rusta landet för den här sortens väder, säger Anders Wallner, partisekreterare.

– Vi vill följa upp att vi haft en vår och sommar med väldigt tydliga exempel på de väder som klimatforskare varnat för under lång tid. Vi kommer få vänja oss vid det här vädret i framtiden om man inte sköter klimatpolitiken, säger Anders Wallner.

Autentiska bilder

I kampanjen använder de sig av autentiska bilder från platserna där människor har drabbats av extremt väder, och de vill omfördela en miljard kronor årligen till att förebygga samhällets sårbarhet och ge staten ett större ansvar vid väderkatastrofer.

– Kostnaderna för flyktingmottagande, som man pratar om nu, är en västanfläkt för priset att hantera de väderrelaterade katastroferna, säger Anders Wallner.

Även om det inte är bevisat att de enskilda händelserna beror på klimatförändringar så tycker Anders Wallner att de går att använda i kampanjen om klimatpolitik.

– Inte när vi har all forskning i ryggen som säger att den här sortens väder blir vanligare, säger han.

Men Sverker Hellström, meteorolog på SMHI, tror inte att sommarens extrema händelser beror på klimatförändringar.

”Långsamma förlopp”

– Får vi ett varmare klimat så ökar sannolikheten för riktigt stora regnmängder. Men det är ganska långsamma förlopp. Att det blir just så den här sommaren beror mer på slumpen, säger han.

Men i framtiden kan det ändå bli fler extrema händelser.

– Men jag vill ändå säga att det är en långsamt ökande frekvens och inget absolut skifte, säger han.

Följ ämnen i artikeln