Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Naturskyddsföreningen: ”Jätteskönt om vi slipper lösningen att köpa ut reaktorer”

Publicerad 2014-10-01

”Många länder sitter fortfarande fast i ett tänkande där minskade utsläpp innebär minskad tillväxt”, säger Svante Axelsson (lilla bilden), generalsekretare på Naturskyddsföreningen.

S och MP är överens om energipolitiken – något Naturskyddsföreningen tolkar som att fyra kärnkraftsreaktorer kommer att stängas.

Viktigast i så fall är att bolagen själva bestämmer när stängningarna ska ske.

– Fyra reaktorer är redan på fallrepet, ökar man kraven kommer de att falla ut, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Säkerhetskraven blir strängare och avgifterna blir högre för kärnkraften i den energiöverenskommelse som Socialdemokraterna och Miljöpartiet slutit.

Samtidigt som Stefan Löfven (S) talar svävande om exakt hur kärnkraften ska fasas ut, något S sedan länge har beslutat, tolkar språkröret Åsa Romson (MP) det som att överenskommelsen kommer att få konsekvensen att flera reaktorer stängs.

Den tolkningen gör också Naturskyddsföreningen.

Ökar kraven och avgifterna finns det fyra reaktorer som inte skulle kunna möta förväntningarna, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

– Vi vet att det finns olönsamma reaktorer. Fyra stycken, Oskarshamn 1 och 2 och Ringhals 1 och 2, skulle ha svårt att klara nya teknikkrav. De kommer att falla ut, säger han.

Bolagen bör besluta

Axelsson tycker att MP mer eller mindre följt Naturskyddsföreningens önskelista i förhandlingarna om energifrågan, men har ett önskemål kvar:

– Det vore jätteskönt om vi slipper den typen av lösning som vi hade med Barsebäck 1 och 2, där staten fick köpa ut reaktorer eftersom det sattes ett exakt datum. Det är ingen bra idé. När de ska falla ut bör bolagen själva ta beslut om. Det vore det mest effektiva.

Ett politiskt beslut kring exakt datum skulle leda till att verksamheten konfiskeras av staten, som därmed måste köpa ut företagen. I Barsebäcks fall kostade det miljarder för svenska staten.

Åsa Romson säger att MP inte tänker driva ett politiskt beslut om stängning, men att hon trots det är övertygad om att reaktorer kommer att stängas under den här mandatperioden.

Kärnkraftskramare

Förre MP-språkröret Per Gahrton, som varnat för att MP kan riskera en svekdebatt om man går med på att bygga ut kärnkraft, säger sig vara nöjd med MP och S-överenskommelsen.

– Det blir inga nya reaktorer! Dessutom bidrar övriga åtgärder till att en eller två gamla reaktorer snart tas ur drift av tekniska eller ekonomiska skäl. Det ser jag som en stor eftergift av kärnkraftskramaren Löfven, säger Gahrton.
Hur tolkar du Löfvens kommentar till Ekot om att kärnkraftsfrågan går in i en analysfas?

– Han försöker prata bort att han reellt fått godta att utvecklingen av kärnkraft stoppas och avvecklingen inleds, säger Gahrton.