Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Nu talar de ut om tiden som gisslan

Publicerad 2011-09-10

Familjen har varit fångar hos somaliska pirater i sex mpnader under svåra umbärande. Enligt tidigare rapporter har Nadja, 13, varit sjuk men piraterna ville inte ge henne läkarhjälp.

Den danska familjen Quist Johansen satt som gisslan hos pirater i ett halvår.

Familjen frigavs för några dagar sedan – och nu har de uttalat sig för första gången.

”Vi har gått igenom våldsamma och dramatiska händelser”, skriver de i ett pressmeddelande. 

Familjen tillfångatogs av pirater utanför Somalias kust i februari. De gick igenom månader av svåra umbäranden.

Förhandlingarna om en lösensumma drog ut på tiden, men slutligen kom familjen överens med piraterna om en summa på 4 miljoner dollar (ungefär 27 miljoner kronor). Piraterna själva uppgav senare att de fick 3 miljoner dollar.

I veckan släpptes så den danska familjen Quist Johansen ur sin fångenskap. I dag kommenterade de för första gången händelserna i Afrika, efter att de blivit fria.

Frigivna 6 september

Så här skriver de i ett pressmeddelande som publicerats i danska medier:

”Efter mer än sex månaders fångenskap med tuffa förhandlingar mellan vår familj och somaliska pirater, blev vi frigivna den 6 september. Vi kapades den 24 februari på väg till Salalah i Oman i segelbåt, 200 sjömil från vårt mål, och hölls sedan fångna ombord på ett kapat fraktskepp.

Vi har det efter omständigheterna väl. Vi har gått igenom våldsamma och dramatiska händelser, men då vi varit samlade som grupp har vi förmått bearbeta våra upplevelser efterhand. Vi kommer trötta, men helskinnade hem. Vi måste komma i gång med våra normala liv, därför ber vi om förståelse och respekt från pressen den närmaste tiden.

Vi vill gärna tacka våra familjer, som förutom att de har genomgått en svår period, även har kämpat med att få hem oss igen. Utöver detta vill vi gärna tacka alla andra som har hjälpt och stöttat oss och våra familjer”.

Tre barn i familjen

Förutom familjen Quist Johansen bestående av pappa Jan, mamma Birgit, samt barnen Rune, 17, Hjalte, 15, och Naja, 13, var två gäster med på segelbåten: Viktor Greir och Rane Lund. Även de är nu fria.