Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Hundratals poliser söker nytt jobb i protest

Uppdaterad 2011-08-25 | Publicerad 2011-08-24

Nu ska hundratals arga poliser tåga till Arbetsförmedlingen. 

Missnöjet med låga löner har fått kåren i Stockholm att agera. 

– Väldigt många söker sig bort från yrket på grund av den dåliga lönen, säger Johan Svanestrand, initiativtagare till evenemanget ”No more Peanuts!”.

Johan Svanestrand, initiativtagare till ”No more Peanuts!”.

Den 5 oktober ska flera hundra poliser göra gemensam sak och tåga till Arbetsförmedlingen i Stockholm där de ska skriva in sig som arbetssökande. Det hela är en aktion för att uppmärksamma vad de själva tycker är alldeles för låga löner i kåren. Initiativtagare är Johan Svanestrand, utryckningspolis på Södermalm i Stockholm.

Många söker sig bort

– I dag är ingångslönen för en polis 20 000 kronor i månaden och de som jobbat ett par år tjänar inte mycket mer. Det är svårt att leva på i en stad som Stockholm, och på andra håll i landet också för den delen, säger han.

De låga lönerna gör enligt honom att många poliser söker sig bort från kåren, efter bara något år. 

– Jag har själv känt att jag tappat sugen. Det är inte värt att gå till jobbet längre och väldigt många jag pratat med har sagt samma sak. Det finns ett väldigt tryck bland kollegorna, säger Johan Svanestrand. 

Han har hittills bjudit in 1 400 kollegor till evenemanget via Facebook. 250 har sagt att de ska dyka upp. Målet med det hela är att väcka debatt och skicka en signal till rikspolischefen om att lönerna nu måste höjas. Enligt Johan Svanestrand är en ingångslön under 22 000 kronor inte rimligt.

”Mycket hot och våld”

– Vi vill få upp frågan om vad vårt arbete egentligen är värt. Vi har ett väldigt tuff arbetsmiljö och utsätts för mycket hot och våld. Det vi gör handlar ju ändå om att hantera extremt svåra situationer och möta människor som är väldigt utsatta. Om många poliser som jobbat några år söker sig bort tappar man de med erfarenhet. Och de som utsätts för brott behöver möta just poliser med erfarenhet.