Magnus Hedman dömd för sexköp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-10

Hovrätten dömde Magnus Hedman till 50 dagsböter.

Magnus Hedman, 37, hade sex med den unga rumänskan men menade att han inte visste att hon var prostituerad.

Det resonemanget tror inte hovrätten på.

I dag dömdes den förre landslagsspelaren till 50 dagsböter á 50 kronor för köp av sexuell tjänst.

Den allsvenske fotbollsstjärnan Dulee Johnson dömdes till 70 dagsböter för sexköp.

Därmed ändrade hovrätten på tingsrättens friande dom.

Åtalen om sexköp ingick i en större härva där ett rumänskt par nu fick sin dom för koppleri fastställd.

I samma dom döms också allsvenske fotbollsstjärnan Dulee Johnson av hovrätten till till 70 dagsböter á 500 kronor för sexköp. Även han friades i tingsrätten. Han fälls för att i mars förra året vid ett tillfälle köpt sex i sin lägenhet i Solna och vid ett annat tillfälle försökt köpa sex.

Förnekade kännedom

Hovrätten finner det styrkt att de båda idrottsmännen köpt sex trots att de själva förnekat detta.

Den förre landslagsmålvakten Magnus Hedman, 37, erkände i såväl polisförhör som i tingsrätten att han hade sex med den unga rumänskan i en kompis lägenhet. Han menade dock att han inte betalade för hennes tjänster och han har också förnekat all kännedom om att någon annan skulle ha betalat kvinnan.

Tingsrätten ansåg att det inte var bevisat att Hedman hade betalat eller att någon annan hade gjort det åt honom.

Det gick heller inte att styrka att han uppfattat att det fanns en risk för att det var fråga om betalt sex, enligt rätten. Därför ogillades åtalet den 24 september i år.

Hedman var efteråt lättad.

– Det känns jättebra, dels att jag har blivit frikänd, dels att rättvisan har segrat. Det har varit en väldigt jobbig tid, sa han.

Hovrätten håller med

Åklagare Karin Sigstedt kände dock annorlunda och överklagade domslutet. Enligt henne fanns det en mängd omständigheter och bevisning som talade mot Hedman. Bland annat hade han i förhör med polisen erkänt att han misstänkte att kvinnan han hade sex med på en efterfest kunde vara prostituerad.

– Det är olagligt att köpa sex och därför är det viktigt att fallet tas upp i hovrätten. Jag anser att tingsrätten har gjort en oriktig bedömning, sa kammaråklagare Karin Sigstedt till Aftonbladet.

Hovrätten gick i dag på hennes linje.

Angående Magnus Hedman menar hovrätten att flickorna som var med i sällskapet var hårt sminkade och talade engelska med kraftig brytning och var klädda på ett sätt så att det borde stått klart, eller i vart fall ha framstått som möjligt, att de var betalda eskortflickor.

Vad gäller Dulee Johnson anser rätten att hans förklaring till vad som hänt är en efterhandskonstruktion.

ANNONS