Upplands vargar blir miljonärer

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-25

Fick två miljoner kronor genom testamente

Upplands vargar har blivit miljonärer.

En äldre man har testamenterat alla sina tillgångar till vargarna.

Den här vargen får ingen glädje av pengarna, för den bor i Kolmårdens djurpark.

Det rör sig om 2,7 miljoner kronor som mannen har efterlämnat i form av en bostadsrätt, kontanter och värdepapper.

– I sitt testamente skrev han att pengarna skulle gå till att verka för att det ska finnas frilevande varg i Uppland, berättar Mats Hansson, ordförande för Svenska Rovdjursföreningen.

Genom Svenska Rovdjursföreningens försorg har en stiftelse bildats för att placera pengarna och bestämma hur avkastningen ska användas.

”Välkomnar alla initiativ”

– För oss är det helt perfekt. Sånt tar vi gärna emot. Vi lever ju annars på att söka bidrag för våra projekt och ekonomin är inte alltid den bästa. Avkastningen ska gå till en del informationssatsningar för att skapa förutsättningar för att vargen ska kunna finnas utan alltför stora konflikter, säger Mats Hansson.

Mannen som testamenterade pengarna var inte bekant med rovdjursföreningens styrelse. Mats Hansson hoppas att det oväntade arvet ska leda till att vargen får en bättre chans att sprida sig inom Uppland.

– Delar av Uppland är lämpliga för vargetableringar, framför allt de mellersta och norra delarna, säger Mats Hansson.

Johan Månsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Uppsala, tycker att arvet är positivt.

– Jag välkomnar alla initiativ som kan utveckla dialogen vi har med länsinvånarna och det här är ett stort steg i den riktningen. Det är intressant att det i den här infekterade debatten trots allt finns många som värnar om de här djuren, säger han.

ANNONS