Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Uppsalas makthavare: Så påverkar pandemin mig

Publicerad 2020-11-16

Undvik kollektivtrafik och håll avstånd till personer utanför det egna hushållet.

Så lyder några av de skärpta allmänna råden som förändrat vardagen för de flesta i Uppsala – inklusive makthavarna, visar Aftonbladets enkätundersökning.

– Jag började träna rejält när vi gick över till digitala möten och det har hållit i sig på en godtagbar nivå vågar jag påstå, säger kommunalråder Therez Almerfors (M).

Uppsala var först ut med att införa skärpta allmänna råd den 20 oktober.

Så har mina shoppingvanor förändrats

Caroline Hoffstedt, kommunalråd (S) och ordförande i äldrenämnden: Handlar mer på nätet och försöker uträtta praktiska ärenden på tider när det är mindre är folk.

Vivianne Macdisi (S), regionråd: Jag försöker handla vid tidpunkter när det är lite folk i affären. Jag har även ökat mina digitala inköp.

Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande: Under pandemin har det blivit mer nätshopping med hemleveranser än i vanliga fall. När jag behöver besöka till exempel apotek och mataffärer har jag försökt att göra det på udda tider, vilket är enkelt med småbarn som vaknar tidigt.

Fredrik Ahlstedt (M), kommunalråd: Jag försöker gynna de lokala handlarna särskilt i city när det gäller sällanköp och konfektion. Vi har passat på att köpa ny kyl och frys med mera. Kollar på nätet och handlar lokalt.

Therez Almerfors (M), kommunalråd: I början var jag ute och försökte än mer att stödja cityhandeln. Nu under hösten har jag köpt såväl presenter som flera julklappar lokalt redan i oktober, så i oerhört god tid. Ströshoppingen har minimerats och planerade inköp sker nu under andra tider för att minska mötet med människor. Jag är mer fokuserad för att det ska gå snabbt och så avstånd kan hållas. 

Jonas Petersson (C), gruppledare: Mina shoppingvanor har inte ändrats då de består i att veckohandla när det alltid är lugnt och ingen trängsel, typ 20:30 en fredagskväll.

Mohamad Hassan (L), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen: Det som eventuellt har förändrats är kanske spontanshopping. Men jag har alltid handlat i Uppsala och ser till att handla det jag önskar i stan oavsett. Jag har medvetet shoppat extra saker under dessa tider för att stötta det lokala näringslivet.

Helena Hedman Skoglund (L), kommunalråd och ordförande utbildningsnämnden: De har ändrats till viss del. Jag har handlat lite mer på nätet, men samtidigt har jag när jag har haft ärenden in till centrala delar av stan försökt handla hos lokala företag just för att jag vet att det är ett tufft läge för många. Då försöker jag vara extra noga med handhygien och använda handsprit. Matinköpen sker också som vanligt, i fysisk butik.

Rickard Malmström (MP), kommunalråd och ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden: Jag shoppar aldrig som nöje oavsett, men jag är noga med handhygien och distans när jag handlar sådant jag behöver och väntar en stund eller återkommer senare om det är mycket folk.

Malena Ranch (MP), regionråd: Jag shoppar mindre, tidigare hade jag ofta möten på ett café och passade på att göra ärenden på lunchen. Nu handlar jag mer planerat och samlar ihop inköp. Försöker planera matinköp så att jag kan handla mer sällan. Fortsätter att handla i våra lokala butiker eftersom jag vill ha en levande stadskärna.

Stefan Hanna, kommunalråd: Shoppar med munskydd, håller avstånd till andra personer och använder mycket handsprit. Försöker mer än vanligt handla på mindre butiker, beställa mat för avhämtning och fika för att bidra till att småföretagare överlever pandemikrisen. Viktigt att alla som kan gör det samma. Det är svårt för företag som gått omkull att komma igång igen.

Stina Jansson (F!), ledamot kommunalfullmäktige: Jag shoppar i regel inte så mycket, men under pandemin har jag försökt köpa det jag kan via e-handel för att inte bidra till trängsel i butikerna.

”Det är viktigt att alla hjälps åt att följa råd och rekommendationer. Jag tror att vi måste ställa in oss på ett stillsamt julfirande”, säger Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.

Så påverkas mitt sätt att träna

Hoffstedt: Det är mycket mer uteaktiviteter med dagliga promenader för att hålla igång när arbetet sker hemma.

Macdisi: Jag har gått från att träna regelbundet i träningslokal till att försöka träna hemma. Det går sådär. Nu kommer jag börja använda mig av träningsvideo också.

Orring: Utomhusträning gäller för min del, främst promenader och cykling.

Ahlstedt: Den har inte påverkats direkt, utan löpning och simning har fungerat utmärkt. Däremot har antalet digitala möten ökat dramatiskt så det har blivit mindre träning av den anledningen.

Almerfors: I samband med att jag i våras gjorde allt för att stödja lokala bagerier etcetera så ökade behovet att träna. Jag började träna rejält i våras när vi gick över till digitala möten då tiden att förflytta sig minimerades och det har hållit i sig på en godtagbar nivå för mig som småbarnsförälder vågar jag påstå.

Petersson: Löprundan på runt 20 km söndag förmiddag ligger fast och har så gjort i mer än 15 år.

Hassan: När jag var var sjuk i corona under våren så påverkades den, annars inte! Jag springer och det gör jag ute sen spelar jag fotboll med ett gubbgäng varje lördag. Vi kör på som vanligt.

Hedman Skoglund: I och med att jag till stor del arbetar hemifrån hinner jag ta mig ut på fler promenader under arbetsdagen, men annars är det ungefär som vanligt.

Malmström: I och med att vi jobbar på distans så har jag kunnat passa på att spontanträna mer dagtid på lunchen eller när det dyker upp en lucka. Det frigör tid på ett positivt sätt.

Ranch: Jag går inte till gymmet längre utan springer eller tränar styrka hemma eller utomhus.

Hanna: Jag har tyvärr slutat gå på gym och tränar nu hemma samt promenerar och springer ute istället.

Jansson: Under pandemin har jag mest tränat utomhus, men även använt exempelvis Friskis play för att kunna träna hemifrån.

I Uppsala ska alla undvika att resa med kollektivtrafik till och med 17 november, eller längre om råden förlängs.

Så tar jag mig till jobbet (när jag måste vara på plats)

Hoffstedt: Jag jobbar hemifrån. Behöver jag ta mig till kontoret för att skriva under till exempel beslut så går eller cyklar jag. Det var så jag tog mig till jobbet även före pandemin.

Macdisi: Cykel eller bil. Jag har dock valt att köra mina barn till skolan istället för att de ska ta buss.

Orring: Jag undviker kollektivtrafiken. Under tidig höst har jag cykelpendlat från Alsike (Knivsta) till regionkontoret i Uppsala. På senare tid har jag suttit en del hemma och arbetat och ibland tagit bilen, vilket jag i princip aldrig gör annars.

Ahlstedt: Cykel som alltid!

Almerfors: Nu åker jag, som bor i en av våra landsbygdsorter, in med bil. Tidigare åkte jag antingen buss eller bil.

Petersson: Cyklar året runt så det har inte ändrats.

Hassan: Jag cyklar året runt och corona har inte förändrat hur jag transporterar mig. Jag försöker faktiskt vara i kommunhuset ändå. Verkar idag vara det säkraste stället att inte bli smittad eftersom alla andra jobbar hemifrån. Jag har hela kaffeapparaten för mig själv!

Hedman Skoglund: Jag bor en bit utanför stan och bussturerna är inte så täta här. Därför körde jag redan innan corona bil och det har jag fortsatt med.

Malmström: Jag cyklar, så det är ingen skillnad. Men det blir väldigt sällan eftersom det mesta sker på distans.

Ranch: Går eller cyklar som vanligt.

Hanna: Som tidigare, jag promenerar eller cyklar till det mesta.

Jansson: Jag cyklar till jobbet, och det gjorde jag även innan pandemin.

Följ ämnen i artikeln