Krögarna håller andan inför julbordssäsongen
Publicerad 2020-11-11
En del plockar bort buffén. Andra låter ett sällskap åt gången ta för sig av julborden. Men alla restauranger som Aftonbladet talat med räknar med färre gäster under en tid som brukar ge extra klirr i kassan.
– Jämfört med ett vanligt år så skulle jag vara jätteglad om vi får tio procent av gästerna som vi brukar ha, säger Uppsala Mat & Fests ägare Tord Gutenberg.
Julbordssugna brukar strömma in till Uppsala Mat & Fest och deras restaurang Sven Dufva redan i slutet av november. Men i år får de vänta lite längre. Liksom flera andra väljer restaurangen att skjuta fram julbordssäsongen några veckor.
– Jag kan inte säga om vi kommer att ha tio eller fjorton julbordssittningar än. Det får efterfrågan styra. Men att vi inte kommer att ha gäster till att ha julbordssittningar varje dag är jag helt säker på, säger ägaren Tord Gutenberg.
”Företagarna har dragit i handbromsen”
Han håller tummarna för att tio procent av förra årets julbordsbokningar trillar in snart, men räknar med att restaurangen går minus i år, oavsett utgång.
– För vår del hade det inte hjälpt med en fullt normal julbordssäsong. Det är för sent, men man får rikta in sig på nästa år.
Restaurangen kommer att ha julbord med buffé, precis som Domtrappkällaren och Eklundshof.
– Vi kommer att dra ner på vår kapacitet ganska ordentligt för att få det att fungera, men det ser inte ut att bli något problem i och med att vi kommer att ha så mycket mindre bokningar än vanligt. Just nu har vi en beläggning på 10 procent i stället för 75, säger Domtrappkällarens ägare Daniel Eriksson, och fortsätter.
– Man märker att företagarna har dragit i handbromsen. Det spelar ingen roll att vi tar till säkerhetsåtgärder och ser till att allting sköts på bästa sätt. När staten uppmanar dem att inte besöka oss så är det svårt att övertala dem. Man talar om att vi kan växla över till take away och så vidare. Men det är inte realistiskt att tro att vi ska sälja 4 000 julbordspaket. Det finns inte riktigt underlag för det.
Take away och bordsservering
Eklundshof har dock valt just den vägen, för första gången.
– Vi blev klara med det förra veckan och det har redan gett ganska bra resultat. Så det hoppas jag fortsätter. Det är inte hela julbordet, för det skulle inte gå logistiskt, utan det är delar av julbordet. Klassiska rätter från chark och sillar och lax till varmt, säger restaurangchefen Martin Roodsari på Eklundshof.
Även Söderby gård testar take away i år. Men till skillnad från de andra tre restaurangerna skippar den liksom Villa Anna buffén.
– Att ha buffé känns för mig som en katastrof. Att alla ska andas runt samma bord och ta i tänger, säger Jonaz Bergstrand, delägare i Söderby gård.
I stället för buffébord kommer de båda restaurangerna att ha bordsservering.
– Det känns verkligen som att det passar Villa Annas koncept och rådande läge, säger Josefine Milton, vice vd på Villa Anna