Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Forskare: ”Kolsänkor kan förlora sin effekt”

Preliminärt bevis: Absorberade nästan ingen koldioxid 2023

Publicerad 13.39

Amazonas regnskog.

Träd och mark absorberade nästan ingen koldioxid under förra året.

Naturens kolsänkor kan vara på väg att förlora sin effekt, skriver brittiska The Guardian.

I skymningen stiger miljarder djurplankton, kräftdjur och andra marina organismer till havsytan för att äta mikroskopiska alger.

Avfallet sjunker till havsbotten och tar med det hand om miljontals ton koldioxid från atmosfären varje år.

Enligt preliminära forskningsresultat kan klimatförändringar, med smältande glaciärer på Grönland och Arktis isflak,  få djurplankton att stanna längre på botten – vilket kan störa kollagringsprocessen.

Absorberar hälften av utsläppen

Det här är bara en av tusentals naturliga processer som reglerar jordens klimat. Hav, skogar, jordar och andra naturliga kolsänkor absorberar över hälften av alla mänskliga utsläpp.

När jorden värms upp är forskare allt mer oroade över att dessa viktiga processer är på väg att bryta samma.

Förra året, 2023, var det varmaste året som någonsin registrerats. Preliminär resultat från ett internationellt forskarteam visar att mängden kol som absorberades av land kollapsade tillfälligt. Resultatet blev att skogar, växter och jord nästan inte absorberade någon kol alls, skriver The Guardian.

– Vi ser sprickor i jordens systemresiliens. Vi ser massiva sprickor på land – terrestra ekosystem förlorar sina kolförråd och kolupptagningskapacitet, men även haven visar tecken på instabilitet, sade Johan Rockström, chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning, vid ett evenemang under New York Climate Week i september.

– Naturen har hittills balanserat vår misshandel. Detta är på väg att ta slut, sa han.

Petermannglaciären på Grönland smälter och bryt isär. En studie från Proceeding of the natIonal academy of sciences från 2023 visar att klimatförändringar gör att isen snabbt smälts vid glaciären.  (Bilden är från 2010.)

Kollapsen av kolsänkor på land under förra året kan vara tillfällig: utan tryck från torka eller skogsbränder skulle land återgå till att absorbera kol. Men det visar på ekosystemens skörhet, med enorma konsekvenser för klimatkrisen.

Finns inget alternativ

Att nå nollutsläpp är omöjligt utan naturen. Jordens stora skogar, gräsmarker, torvmarker och hav är i dag det enda alternativet för att absorbera mänskliga koldioxidutsläpp, som nådde rekordhöga 37,4 miljarder ton 2023.

Men stigande temperaturer, ökade extrema väderhändelser och torka pressar ekosystemen in i okänd mark.

Den snabba kollaps av kolsänkor på land förra året har förbisetts i de flesta klimatmodeller. Om det fortsätter, väcker det möjligheten till en snabb global uppvärmning bortom vad klimatmodeller har förutspått.

När mänskliga utsläpp ökade, ökade också mängden som absorberades av naturen: högre koldioxid kan betyda att växter växer snabbare och lagrar mer kol. Men denna balans börjar förändras, drivet av stigande värme.

– Planeten, som utsatts för stress, har i tysthet låtit oss sopa vår skuld under mattan tack vare biodiversiteten. Vi är invaggade i en bekvämlighetszon – vi kan egentligen inte se krisen, säger Rockström.