"Kalla fakta"-bråket trappas upp: "Okunnigt"

TT

Publicerad 2024-05-28

Ny kritik mot Myndighetens för psykologiskt försvars generaldirektör Magnus Hjort. Arkivbild.

Utgivarnas vd Anne Lagercrantz är starkt kritisk mot Myndigheten för psykologiskt försvar och kallar generaldirektören Magnus Hjort för okunnig.

Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, får ny kritik för sin anmälan av TV4:s ”Kalla fakta” till Granskningsnämnden efter avslöjandena om Sverigedemokraternas anonyma konton i sociala medier.

MPF vänder sig mot att intervjuer med företrädare för myndigheten från andra tillfällen användes i programmet och har krävt att de ska tas bort från TV4 Play.

Intresseorganisationen Utgivarnas vd Anne Lagercrantz beskriver det som märkligt att MPF ”ger sig in debatten på det här sättet”.

– Det är också okunnigt att Hjort som myndighetschef i anmälan slår fast att Granskningsnämnden ska ålägga TV4 att ta bort klippen. Det är ju ett exklusivt ansvar för en ansvarig utgivare, absolut inte för Granskningsnämnden, säger Lagercrantz till Sveriges Radio Ekot.

Utgivarna har begärt ett möte med MPF och ska träffa Magnus Hjort i slutet av denna vecka.

– Vi ser fram emot en diskussion om vårt oberoende uppdrag, vår roll i demokratin, om medieetik och vi är så klart nyfikna på att höra generaldirektörens perspektiv, säger Lagercrantz.

Följ ämnen i artikeln