Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Svensk toppdiplomat uppkallad i Iran

TT

Publicerad 2024-06-01

Utrikesdepartementet i Stockholm. Arkivbild.

Utrikesdepartementet bekräftar att Sveriges chargé d'affaires i Iran har varit på ett möte hos utrikesministeriet i Teheran efter att ha blivit uppkallad dit.

”Det stämmer att Sveriges chargé d'affaires blivit uppkallad till det iranska utrikesministeriet i dag. Vi går inte närmare in på vad som sades under mötet”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Enligt den iranska statliga nyhetsbyrån Irna kallades den svenska diplomaten till utrikesministeriet efter vad man kallar falska anklagelser mot Iran av svenska tjänstemän.

Detta sedan Säpo och polisen på torsdagen bekräftat israeliska underrättelsetjänsten Mossads uppgifter om att kriminella nätverk agerar ombud när Iran vill utföra våldshandlingar mot andra stater, grupper eller personer i Sverige.

Specifikt nämndes Israel och judiska intressen som mål.

Svenska regeringen reagerade starkt på uppgifterna och utrikesminister Tobias Billström uppgav i en kommentar till TT att Irans sändebud i Sverige ska kallas upp till utrikesdepartementet i Stockholm på fredagen.

Irans ambassad i Sverige har tillbakavisat uppgifterna om kopplingar till kriminella och i ett uttalande på ambassadens hemsida kallat dem för ”fake news”.