Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Så vill S bygga ihop det svensk-finska försvaret

Publicerad 18.27

Finsk soldat under Nato-övningen ”Nordic Response” i Enontekis i norra Finland, mars 2024.

Samma vapen, samma kulor, gemensam produktion och delade flygplan.

Socialdemokraterna vill bygga ihop Sveriges och Finlands försvar tajtare, och kräver att regeringen agerar.

– Vi behöver fler produktionslinjer när det gäller ammunition till Ukraina. Det är en lågt hängande frukt, säger Peter Hultqvist (S).

Sverige och Finland har sedan länge planer på hur vi ska utkämpa krig tillsammans. Vi har övat tillsammans, gått in i Nato tillsammans och båda skrivit under DCA-avtal med USA.

Nu är det dags att ta ytterligare ett steg, och bygga ihop våra försvarsmakter även på industrinivå, anser Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson.

– Det finns stora fördelar med att svensk och finsk försvarsindustri i så stor utsträckning som möjligt drar åt samma håll, säger han.

Peter Hultqvist vill att den svenska regeringen skriver under ett försvarsindustriellt avtal med Finland, och därefter går igenom område efter område i jakt på synergieffekter.

Finska och svenska soldater under Nato-övningen ”Nordic Response” i Enontekis i norra Finland, mars 2024.

Förutom bandvagnar, automatkarbiner och pansarterrängbilar – som Sverige och Finland redan samarbetar om – kan det handla om gå ihop kring till exempel sensorer, radarer och ammunition.

Han utesluter inte att Sverige och Finland i framtiden utreder sina framtida materielbehov gemensamt, för att därefter köpa in samma saker.

– Ser man över hela det försvarspolitiska fältet så kommer man att finna möjligheter.

Peter Hultqvist vill omedelbart att Sverige och Finland går ihop om den luftburna varningsradar som det idag bara är Sverige som har. Tre splitternya plan av typen Global Eye är beställda från Saab.

– Ju fler system man har harmoniserat med varandra, desto större möjligheter har man till samverkan kring övning, utveckling och framför allt ammunitionsanskaffning, säger Peter Hultqvist.

Hur Europas industrier snabbt ska få fram tillräckligt med ammunition och vapen är en av vår tids ödesfrågor. Det avgör både om Ukraina kan värja sig mot Ryssland, och om Nato kan avskräcka eller slå tillbaka ett ryskt angrepp.

– Om svensk och finsk regering tillsammans ger signalen att det måste till mer produktion så är det väldigt starkt, men det måste också kopplas till ekonomiska åtaganden.

Finska soldater i en bandvagn under Nato-övningen ”Nordic Response” i Enontekis i norra Finland, mars 2024.

Den finska staten har ett stort ägande i sin försvarsindustri, med en majoritetspost i försvarskoncernen Patria, som i sin tur äger bland annat ammunitionstillverkaren Nammo ihop med norska staten.

Den svenska staten har tvärtom sålt allt sitt innehav i försvarskoncernerna Saab, Bofors och Hägglunds (där de senare nu är en del av brittiska BAE Systems).

S driver på för att staten återigen ska gå in som minoritetsägare i Saab, men Peter Hultqvist tror att det även utan ägande går att få mycket gjort.

– Om staten är beredd att ställa ekonomiska garantier till förfogande för att upprätta exempelvis produktionslinjer så tror jag att man har goda förutsättningar att komma fram.

Peter Hultqvist är Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson.

Följ ämnen i artikeln