Tester visar: Naturliga metoder räddar stränder

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2024-07-03 13.50

Hösten 2023 i Ljunghusen i Vellinge kommun: Flera badhytter ligger välta, skadade och krossade efter stormen Babet, som fällde träd och fick havet längs Skånes sydkust att stiga med 1,5 meter. Arkivbild.

Bort med invasiva växter, betongrör och vågbrytare – lägg ut sand och och återställ sanddyner.

En rad naturliga och småskaliga metoder har testats för att stoppa havets framfart i skånska kustkommuner. Resultaten är goda.

Projektet Life Coast Adapt har testat en rad metoder på 14 olika platser i Skåne.

Det handlar om att lägga på mer sand, ta bort stenblock och stenpirar och få bort vresrosor – metoder som både hjälper till att bevara sandstränder och samtidigt ger skydd åt det som finns där bakom, säger miljöstrateg Susann Milenkovski på Region Skåne.

– Vi vill att vågorna hellre äter på sandstränderna och att vi då skyddar infrastrukturen bakom, säger hon och förklarar att naturliga skydd vid kusten är billigare att återskapa när vattnet stiger.

– Det är billigare än att bygga ut vägar och hus.

Testerna har pågått mellan 2018 och 2023 och projektet har gjorts i samarbete med Länsstyrelsen, Lunds universitet, Region Skåne och Ystad, Lomma och Helsingborg kommun samt organisationen Skånes kommuner.

Nu vill man sprida idéerna till fler. För under projektets gång har även den biologiska mångfalden gynnats.

– Genom att ta bort invasiva arter har vi gett utrymme till inhemska arter, som martorn, sandrör och strandråg, säger Susann Milenkovski.

– De här gräsväxterna växer tillsammans med sanddynen så den kan växa och bli hög. En del solitärbin har vi till exempel också fått tillbaka.