Dom: Äldre kan placeras i annan kommun

TT

Uppdaterad 14.31 | Publicerad 14.02

En dom i högsta instans slår fast att kommuner kan erbjuda äldre boende i en annan kommun - om de får en skälig levnadsnivå. Arkivbild.

Ystad har tvingats betala 1,5 miljoner i vite sedan 2021 för att äldre inte erbjudits särskilt boende i den egna kommunen. Men nu slår en dom i högsta instans fast att det går bra att erbjuda boende i en annan kommun – bara levnadsnivån blir skälig, rapporterar Ystads Allehanda.

– Det här är en viktig dom för oss och även för andra kommuner, säger Erika Hult, tillförordnad socialchef till tidningen.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har i flera fall krävt en särskild avgift för att Ystad inte följde lagen. Ivo anser inte att det är rimligt att äldre ska behöva flytta till en annan kommun.

Både förvaltningsrätten och kammarrätten gav Ivo rätt, men Högsta förvaltningsdomstolen gör en annan bedömning: en kommun kan visst fullgöra sin skyldighet genom att erbjuda särskilt boende i en annan kommun.

”Det avgörande är att den enskilde genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen.